IVAN PENAVA

Pogodilo me što nismo pobijedili u Vukovaru, ali HDZ-ovcima očito ne smeta suradnja sa SDSS-om

Poznavajući situaciju u HDZ-u, mislim da će ići na varijantu s manjincima i ponekom manjom strankom
Ivan Penava
 Željko Puhovski/Cropix

Kad je mjesec i pol uoči izbora gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s većinom suradnika napustio HDZ i pridružio se Domovinskom pokretu, mnogi su pomislili da će to biti težak udarac rezultatu HDZ-a u V. izbornoj jedinici.

No, nedjelja je pokazala da HDZ nije pretrpio štetu od svojih disidenata. Štoviše, uzeli su osam mandata, jedan više nego 2016., a Domovinski pokret na čelu s Penavom tri. Gotovo 40.000 glasova više birači su dali HDZ-u koji je pobijedio čak i u Vukovaru s 400 glasova više u odnosu na Penavu.

Dan nakon izbora razgovarali smo s Penavom o izbornim rezultatima i onome što slijedi.

Kako komentirate vaš i rezultat Domovinskog pokreta?

- Općenito gledajući, nemamo razloga biti nezadovoljni. Dobili smo tri mandata, malo je nedostajalo i za četvrti, ja osobno 12.600 preferencijalnih glasova, druga smo politička snaga u V. jedinici... Mislim da je to sjajan rezultat za nas kako u našoj izbornoj jedinici tako i na razini cijele Hrvatske.

Je li to u skladu s očekivanjima?

- Svi smo mi u Hrvatskoj robovi anketa, a one su nam davale 13-18 mandata tako da je to u tom rasponu. No, iskreno, ja sam očekivao barem 20, ali, ponavljam, nisam nezadovoljan ni s ovih 16. Moglo je bolje, ali moglo je i lošije.

No, HDZ je pobijedio i u Vukovaru. Boli li vas to?

- Da. Pogodilo me što nismo pobijedili u Vukovaru jer sve što sam komunicirao, nisam činio zbog sebe, nego zbog građana. Kada dobijete ovakvu povratnu informaciju, da HDZ-ovcima nije bitno s kim koaliraju, da se trguje sa SDSS-om, da njihovim čelnicima ne smetaju četnički spomenici u Borovu, naravno da se zapitate tko je tu lud i zbog koga se izlažeš. To su trenuci u kojima se pitam kakvi smo to ljudi kada takve osobe dobiju toliko na značenju.

No, to je i trenutak kada više ne treba kukati i plakati, treba biti fer i priznati da smo svi krivi zato što nam je tako jer dajemo potporu takvoj politici. Ne možemo kriviti Beograd, Bruxelles, Beč, Budimpeštu... To mi govori da nismo dovoljno korektni sami prema sebi.

Pa, je li onda vrijedilo sve ovo, kako kaže Miroslav Škoro?

- Nikad nisam bio malodušan, niti sam nepromišljeno ulazio u situacije. Ne kažem da sam bezgrešan, da nemam krivih procjena ili poteza, ali uvijek se rukovodim dosljednošću u smislu javnog interesa i općeg dobra. Ne slažem se s većinom birača koji su ovako iskazali svoje mišljenje, ali ovo je demokracija. Mislim da je vrijedilo i da vrijedi. Ne trebamo i ne smijemo imati sluganski mentalni sklop da svi moramo isto razmišljati, da je jedino važno biti na vlasti. To je komunistički partijski mentalni sklop koji ubija pravo na mišljenje pojedinca.

Je li vas iznenadila ovako uvjerljiva pobjeda HDZ-a?

- Pa, iznenadila je i njih same. To ni oni nisu očekivali, kao što je veliko iznenađenje i ovako slab rezultat Restart koalicije. Ta dva rezultata u biti su najveće iznenađenje ovih izbora. Iskreno, ne sviđa mi se situacija u kojoj HDZ opet može sastaviti Vladi kako ju je i dosad sastavljao i nadao sam se da će se nova Vlada ipak slagati s Domovinskim pokretom, ali nije tako ispalo.

Kako ste to mislili postići ako je Škoro suradnju uvjetovao time da Plenković ne bude premijer?

- To je bio dio kampanje, političkog folklora. Moramo biti svjesni činjenice da je HDZ, kao što nije, osvojio kako su govorile ankete, to danas nitko ne bi spominjao, nego bi se sjelo i razgovaralo. Konačno, ne mislim da je kampanja izlazila iz okvira neprihvatljivog, barem u izjavama kandidata. Pregovori o novoj Vladi su ipak krupnija stvar od bilo kakvih izjava iz kampanje. To su taktike vođenja kampanje, i to nije relevantno za sastavljanje Vlade, a kada bi bilo relevantno, onda bi to bilo neodgovorno prema biračima i prema državi.

Očekujete li ipak poziv iz HDZ-a za pregovore o suradnji ili mislite da će oni loviti pojedince s drugih lista, pa tako i vaše?

- To ovisi o trenutku i okolnostima. Moguće da je već u tijeku operacija da se nekoga odvoji od cjeline. To je, konačno, bila loša praksa u protekle četiri godine. Bilo je to vrijeme kupnje žetončića, prostituiranja politike i političara, što je dovelo i do ovako slabe izlaznosti. Poznavajući situaciju u HDZ-u, mislim da će ići na varijantu s manjincima i ponekom manjom strankom s kojom su dosad radili, a onda još poneki žeton. To je njihov kontinuitet.

Volio bih da sam u krivu, ali preostaje vidjeti. Mislim da i mnogi u HDZ-u imaju želju da se s nama napravi čvrsta svjetonazorska priča, ali poznavajući Plenkovića, ne mislim da mu je to varijanta. Konačno, može planirati kako želi jer je dobio povjerenje, koliko god se meni to ne sviđalo.

Vi, dakle, nećete biti žetončić?

- O tome nema govora. Ne dolazi u obzir.

Što mislite, kako će se buduća Vlada odnositi prema Vukovaru?

- Očekujem da će biti podmetanja, plasiranja i izmišljanja afera, a s druge strane prikrivanja pogrešaka, grijeha i zanemarivanja. Koristit će se pritom sve moguće poluge, od državnog sustava do medija. Pogotovo jer nam dogodine slijede lokalni izbori, ali nismo ni mi bez aduta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:56