NAKON DVA CRNA VIKENDA

‘Pogoršalo se stanje sigurnosti, dosad imamo 16 više mrtvih na cestama nego lani‘

‘Do svibnja situacija je bila puno bolja nego u lipnju. Zaredalo se, ovaj vikend šest smrtno stradalih osoba, prošli vikend sedam‘
Prometna nesreća, arhiva
 Marko Todorov/Cropix

Iza nas je još jedan crni vikend na cestama izgubljeno je šest života. Tko je najveća prijetnja sigurnosti u prometu, kako stati na kraj vozačima bez vozačke dozvole kao i kakva je prometna kultura u našoj zemlji u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' komentirali su voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija, stalni sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec i predsjednik Udruge Moto Gymkhana Croatia Željko Marinović.

- Do svibnja situacija je bila puno bolja nego u lipnju. Zaredalo se, ovaj vikend šest smrtno stradalih osoba, prošli vikend sedam, što se tiče sigurnosti u prometu - stanje se pogoršalo, izvijestio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija.

- U ovom trenutku imamo 16 smrtno stradalih osoba više nego u istom razdoblju prošle godine, dodao je, ali i istaknuo da je prošla godina bila specifična po mnogo stvari, ali što se tiče prometa, to je bila godina s najmanje smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama.

Po podacima Centra za vozila Hrvatske po kilometraži s tehničkih pregleda, smanjenje prometa je bilo 8 posto, odnosno ukupno je pređeno 8 posto manje kilometara, dok je stanje sigurnosti bilo bolje i zabilježeno je 20 posto manje prometnih nesreća, navodi Mataija.

- Lockdown i inačice toga koje smo imali, što se tiče stanja cestovnog prometa, ne moraju nužno biti dobra stvar. Kada imate prometnicu na kojoj ima puno vozila događaju se prometne nesreće, ali posljedice nisu tako velike jer je brzina smanjena. Međutim, kada imate prazne prometnice, a imate prometa, tu može biti puno gora situacija, jer dolazi do prometnih nesreća s velikim brzinama, a brzina je ta koja najčešće dovodi do velikih stradavanja, upozorio je Josip Mataija za HRT.

Mataija kaže kako statistički ne postoji doba dana kada se događa više prometnih nesreća. Također, najteže prometne nesreće ne događaju se za vrijeme vremenskih neprilika, već za vrijeme sunčanog vremena i suhog kolnika, odnosno idealnih uvjeta na cestama, upravo zbog prevelike brzine.

- Motori su došli u modu zadnjih 20-ak godina, veliki i jako motocikli nisu bili popularni upravo zato što su opasni, međutim zadnje godine je pojačan promet motora. Došao je novi zakon, ulični trkači se više ne mogu više automobilima voziti po gradu zbog kamera, i policija ih lako lovi. Kod motocikla se tablica može saviti, staviti ispod sjedala, i motocikl je postao sredstvo pokazivanja i dokazivanja, kaže Husinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 14:54