U 98. GODINI

POGREB BANDIĆEVE MAJKE SUTRA U GRUDAMA 'Njemu je mama puno značila. Bog i majka Blagica bili su mu svetinja...'

Milan i Blagica Bandić
 Denis Jerković / CROPIX

Blagica Bandić, majka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, jučer je preminula u 98. godini. Gradonačelnik Bandić majku je u svojim javnim istupima često spominjao, s njom se i fotografirao, a redovito ju je i posjećivao u Bosni i Hercegovini.

Majka Blagica živjela je u obiteljskoj kući, a Bandićev otac Jozo preminuo je još u 58. godini. Dok je Milan Bandić bio dijete, njegovi su roditelji živjeli izuzetno skromno.

Suradnici zagrebačkog gradonačelnika jučer su nam potvrdili da je njegova majka preminula, ali nisu baš bili raspoloženi za razgovor.

- Bandiću je majka puno značila. Bog i majka Blagica bili su mu svetinja - rekao nam je sugovornik blizak gradonačelniku.

Pogreb Blagice Bandić bit će u srijedu, u 17 sati, u Grudama.

Kada je 2014. godine Bandić uhićen, njegova majka Blagica za 24 sata je ispričala kako je potresena.

“Nisam ništa znala. Vidjela sam na televiziji što je bilo. Cijelu noć sam gledala svojega Milana u svim vijestima. Nisam oka sklopila. Najgore mi je bilo gledati snimke na kojima se smiješe Milanović i Josipović, koji su mu sve ovo i namjestili”, ispričala je tada za 24 sata Bandićeva majka.

“Bila sam u bolnici, a moj Milan mi donese voće, bude petnaestak minuta, pa kaže da nema više vremena biti sa mnom, da mora raditi. Uvijek sam mu govorila: Milane moj, uzmi odmor, kao i drugi ljudi”, dodala je.

Bandićeva majka živjela je u Poganoj Vlaki, a posljednjih godina imala je zdravstvenih problema. Bandić se za njezin život prvi put javno pobojao u izbornoj noći, u svibnju 2013. godine, kada je izašao pred novinare i rekao: “Mi smo pobijedili. Ova pobjeda prvo znači odgovornost. Lopta na zemlju. Majka mi je na samrti, u Mostaru. Dogodilo se, ali mislim da će biti dobro. Sve vas pozdravljam. Ja sad idem za Mostar. Hvala vam svima. Hvala najprije Zagrepčankama i Zagrepčanima. Ovo je početak dobrog puta, koji se neće zaustaviti samo na granicama Zagreba. Hvala mojim divnim damama s liste koje nisu došle realizirati sebe, nego pomoći danas Zagrebu, sutra Hrvatskoj, jer ovo je nezapamćeno okupljanje na tako širokoj platformi. Hvala i dojučerašnjim drugovima: da nisu četiri godine radili opstrukciju u Skupštini, tko zna bismo li ovako pobijedili.”

Međutim, zdravstveno stanje Bandićeve majke te se večeri, kako su tada javljali mediji, stabiliziralo i ona se nakon toga oporavila. Zagrebački gradonačelnik Bandić poznat je po osebujnim izjavama, a ponekad su one bile inspirirane njegovom majkom. Tako je Bandić, upitan ide li na parlamentarne izbore, za Večernji list 2011. godine uzvratio: “A, ne, ide moja mama... naravno da idem”.

I 2007. godine je u emisiji “Nedjeljom u dva” spomenuo majku i Boga.

“Nisam ništa od toga rekao. Odgojili su me roditelji, franjevci i škola. Ja nikad ne psujem. Ja majku i Boga nikada ne spominjem u tom kontekstu.”

Na svojem profilu na Facebooku Bandić je 2013. godine, poslije izbora, objavio tri fotografije sa svojom majkom Blagicom koja je ležala u bolničkom krevetu uz potpis: “Nakon današnje operacije srca koja je uspješno prošla”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:59