BESPRAVNA VIKENDICA

‘Pogriješio sam, platio sam i kaznu jer me epidemija korone spriječila u rušenju‘

Dvije stare kućice površine po 40 kvadrata u Valbandonu pokraj Pule slovenski je državljanin bespravno spojio u jednu kuću
 Goran Šebelić/Cropix

Zbog troška mi je žao što sam gradio bez dozvole jer sada moram dolaziti iz Slovenije kako bih srušio svoju vikendicu. Nije to baš jednostavno u ovo vrijeme korone jer se mogu u Istri zadržati samo 48 sati kako nakon povratka ne bih završio u samoizolaciji.

Ovaj tjedan sam srušio dio objekta i za par dana se opet vraćam, kaže nam Slovenac Franz Atelšek iz mjesta Mengeš koji je još davnih osamdesetih u Valbandonu pokraj Pule ilegalno sagradio dvije stambene kućice od 40 kvadrata s ravnim krovom 300 metara od mora.

Ovdje s obitelji ljetuje već 38 godina, a u velikom valu legalizacije za oba je objekta zatražio dozvole. I ti su papiru skoro gotovi, kaže. No, bez papira je 2017. odlučio postojeće objekte nadograditi i spojiti pa je od dvije kućice nastala veća vikendica.

- Da, znam da sam pogriješio, ali to se dogodilo jer nisam razumio uvjete. Naime, nakon što sam legalizirao svoja dva objekta, oluja je digla krovove i odlučio sam ih popraviti. Ali, prije sam pitao u Općini Fažana što moram napraviti. Oni su mi rekli da napravim dokumentaciju za oba objekta i predam papire za izdavanje dozvole. To sam i napravio. U međuvremenu sam postavio krov, ali sam objekt digao za tri reda cigli jer sam čuo da se to smije - objašnjava nam ovaj Slovenac koji je, međutim, pod tim objašnjenjem digao cijeli novi kat. Ono što također, kako kaže, nije znao jest da ne smije spojiti oba objekta pod isti krov.

- Kada sam to napravio 2017. došla je inspekcija i oni su mi ove godine u ožujku izdali rješenje da moram ukloniti objekt u roku od 90 do 120 dana. Zbog korone proljetos nisam mogao doći, ljeti se ne smije rušiti, i na jesen je ponovno došla korona. I tako sam premašio rokove pa sam morao platiti kaznu od 30 tisuća kuna.

Platio sam, ali to je za mene velik iznos jer sam ipak u mirovini. Kako se kazna ne bi ponovila, odlučio sam objekt vratiti u prvobitno stanje - priznaje Franz Atelšek svoju pogrešku. Dodaje da će idući tjedan konačno dobiti i papire oko legalizacije prvotna dva objekta te da će prema tim uvjetima vratiti zgradu i nastaviti ljetovati u Valbandonu. Za rušenje mu nitko iz Slovenije ne može doći zbog mjere samoizolacije pa će pomoć morati potražiti u Puli.

- Za angažiranje neke tvrtke, nažalost, nemam novca - kazao je.

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata kontrolira situaciju na terenu i ako slovenski umirovljenik ne ukloni vikendicu, smiješi mu se druga kazna. To važi i za druge vikendice u naselju sa znakom zabrane gradnje, a još nisu uklonjene. Doduše, većina je legalizirana.

- Doneseno je rješenje kojim se investitoru naređuje da u zadanom roku ukloni bespravno sagrađenu građevinu. Kontrolnim inspekcijskim pregledom utvrđeno je da investitor nije postupio po navedenom rješenju te mu je izrečena prva novčana kazna nakon koje je investitor pristupio izvršenju rješenja - poručila je glasnogovornica Državnog inspektorata Ivona Župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:50