NEĆE BITI ZAPOSLEN U UREDU

POJAČANJE NA PANTOVČAKU Književnik i publicist Zdravko Zima imenovan je za posebnog savjetnika za kulturu Predsjednika Republike Zorana Milanovića

Zdravko Zima
 Darko Tomas / CROPIX

Književnik i publicist Zdravko Zima imenovan je za posebnog savjetnika za kulturu Predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Potvrdio je to Hini u četvrtak glasnogovornik Ureda Predsjednika Nikola Jelić.

Kao posebni savjetnik Zima neće biti zaposlen u Uredu.

Zdravko Zima (Malinska, 1948.) Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij jugoslavenskih jezika i književnosti te apsolvirao studij sociologije. Radio kao novinar i kolumnist u Vjesniku, Danasu, Vijencu, Novom listu, uređivao Most / The Bridge, Lettre Internationale i Cicero. Godine 1995. radio je kao savjetnik za izdavaštvo u Ministarstvu kulture.

Kao književni kritičar afirmirao se 1980-ih. Kako se ocjenjuje, izgradio je osebujan stil, bujne retorike, a u književnokritičkim portretima svjetskih i hrvatskih pisaca pokazuje iznimnu informiranost i erudiciju.

Objavio je više knjiga književnih kritika, kolumni, eseja i priredio za tisak knjige mnogih pisaca. Opsežan izbor iz Zimina opusa na njemačkom jeziku objavio je časopis Relations (dvobroj 1–2/2011.). a za svoj rad dobio je više priznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 05:54