COVID-19

POJAVA KORONAVIRUSA DIGLA HRVATSKE TVRTKE NA NOGE Zaposlenici Infobipa radit će od kuće iduća dva tjedna, u Atlanticu i Fortenovi prate situaciju

 
Sjedište Infobipa u Vodnjanu
 Goran Šebelić / Hanza Media

Pojava koronavirusa u Hrvatskoj na noge je digla i hrvatske tvrtke, i to ne samo one čiji su pojedini zaposlenici oboljeli od nove bolesti, nego i ostale, u kojima nema zaraženih. Iz arhiva se tako vade već pomalo zaboravljeni planovi ponašanja u kriznim situacijama, a poslodavci zaposlenike podsjećaju na važnost jačanja mjera osobne higijene.

Među kompanijama koje su već donijele neke upute zaposlenicima za prevenciju zaraze koronavirusom je i Atlantic Grupa u kojoj je u osam zemalja zaposleno više od 5000 ljudi.

Komunikacija

Direktor korporativne sigurnosti mr. Boris Rozić, kao voditelj kriznog stožera u Atlanticu, koordinira aktivnosti koje kompanija provodi kao odgovoran subjekt u novonastaloj situaciji. Kompanija ima pogone u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji te razvijene odnose s brojnim tržištima koja su i potencijalni izvor zaraze, što znači i pojačanu brigu o svim protokolima u uvjetima povećanog rizika zaraze virusom u okruženju. Boris Rozić pojašnjava koje su to mjere poduzeli:

- Prije svega nastojimo, osim zaraze, prevenirati svaki vid panike, koja je suvišna. Riječ je o virusu koji je visoko zarazan, ali nema visoki postotak komplikacija sa smrtnim ishodom. U prvoj fazi komunikacije, uslijed pojave oboljenja u Hrvatskoj, uputili smo zaposlenike na pojačanu brigu o higijeni kao prvom koraku prevencije te ne preporučujemo putovanje u područja pod nadzorom. Čak i ako se putuje privatno, savjetuje se zaposlenicima provjera karte zemalja s potvrđenim infekcijama i eventualna odgoda putovanja - kaže nam Rozić.

Opće upute odnose se i na savjete kako se ponašati na javnim mjestima, na putovanjima, u odnosu s kupcima, dobavljačima i ostalim dionicima u svakodnevnom radu. Trenutačno su u tijeku edukacije za sve proizvodne i skladišne radnike, a za posjetitelje i vanjske izvođače iz ugroženih područja ulaz je omogućen nakon prethodne provjere nacionalnih zavoda za javno zdravstvo, osobe dobivaju instrukcije o sigurnom ponašanju. Osim toga, u tijeku je opremanje svih lokacija kompanije dozatorima za dezinfekcijska sredstva, koji će biti postavljeni na najfrekventnijim mjestima.

Prate situaciju

- Dnevno sustavno pratimo sve informacije i upute nadležnih državnih tijela te ćemo s obzirom na nove informacije provoditi daljnje mjere, bilo da je riječ o vraćanju u prethodno uobičajeno funkcioniranje ili pojačanim mjerama sigurnosti, ovisno o razvoju situacije - zaključuje Rozić.

I u Fortenovi nam kažu da su se pripremili za aktualnu situaciju s koronavirusom.

“Odgovorno provodimo preventivne mjere zaštite sukladno preporukama i napucima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije, kao i pojačane higijenske i sanitarne mjere u svim segmentima našeg poslovanja. Organizacijski i logistički smo spremni odgovoriti na izazove koji nam se potencijalno mogu dogoditi”, ističu u Fortenovi.

U Infobipu su, nakon što su u utorak izvijestili o dolasku koronavirusa i u Hrvatsku, odlučili da će njihovi djelatnici sljedeća dva tjedna raditi od kuće te su svoje radnike iz ureda u Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci i Splitu poslali doma do 10. ožujka. Iste preventivne mjere uveli su i za radnike u Italiji i Kini.

- Tvrtka spremno dočekuje ovakve situacije te uz pomoć brojnih komunikacijskih kanala i digitalnih alata u prilici je omogućiti tekstualnu i videokomunikaciju među zaposlenicima i od kuće. Poduzeli smo niz konkretnih koraka – rekli su iz Infobipa za Jutarnji list u kojem imaju i interni krizni tim koji svakodnevno prati događanja i informira sve zaposlenike o aktualnostima kroz više internih komunikacijskih kanala. Usto, otkazali su i odgodili sva međunarodna putovanja. No, unatoč pojačanim mjerama opreza, jasno je da će pojava koronavirusa ostaviti posljedice na hrvatsko gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:06