ČEKA SE ODLUKA

Pojavila se informacija da Imigracijski odjel odbija pustiti djecu Hrvata: Doznajemo što se događa

Sutkinja Visokog suda u Ndoli, Mary Mulanda ranije danas donijela je odluku kojom se odbacuje optužba protiv osmero Hrvata

Oslobođeni Hrvati

Imigracijski odjel u Ndoli odbio je pustiti djecu koju su posvojili Hrvati, navodeći da čekaju daljnje upute. I to unatoč izdanom sudskom nalogu - objavio je portal 24sata informaciju Kelvina Silwimbe, odvjetnika koji je branio Hrvate u Zambiji, a koju im je prenijela zambijska novinarka.

No Jutarnji list doznaje kako se radi samo o formalnosti. Naš suradnik iz Zambije Stafrance Zulu rekao nam je kako mu je rečeno da su oslobođenim Hrvatima savjetovali da sutra dođu po djecu jer je bilo kasno obaviti formalnosti oko njihove predaje posvojiteljima.

Kazao nam je i kako među Hrvatima u Zambiji vlada dobro raspoloženje i da se pripremaju za večeru.

- Rješavaju se administrativne formalnosti. Nadamo se da će sutra sve biti riješeno, rekli su za Jutarnji u hrvatskom veleposlanstvu iz Pretorije.

Odvjetnik Hrvata: Mogu se vratiti s djecom

Osmero Hrvata koji su u četvrtak u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima mogu se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku, rekao je ranije danas njihov odvjetnik Kevin Silwimba.

"Oslobođeni su", rekao je Silwimba novinarima i dodao da se sada s djecom mogu vratiti u svoju zemlju.

Odvjetnik je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata "veliko postignuće" i da je pravosuđe u Zambiji "pokazalo da funkcionira".

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Sud ih je danas oslobodio jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice.

Četiri hrvatska para nisu davala izjave ispred sudnice za razliku od imigracijske službenice Glorije Sakulenge koja je također oslobođena svih optužbi. Sakulenga je rekla novinarima da je "pravda prevladala i da pravda uvijek mora prevladati".

I državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić kazala je ranije danas da su Hrvati oslobođeni i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:14