VRIJEDNA DONACIJA

Pojavila se slika hrvatskih helikoptera na putu za Ukrajinu: MORH šuti, ali jedna informacija sve potvrđuje

Hrvatska Vlada odlučila je Ukrajini donirati 14 transportnih helikoptera Mi-8 MTV-1 i Mi-8T

Dva helikoptera Mi-8 koje Hrvatska pokljanja Ukrajini

 Cropix/Cropix

Devet vojnih transportnih helikoptera rano ujutro snimljeno je na nebu iznad Konjščine u Zagorju. Fotografije su objavljene na Facebook stranici "Policija zaustavlja - Krapinsko-zagorska županija". Jutarnji list dobio je iz nekoliko izvora neslužbenu potvrdu da je riječ o helikopterima koje je Hrvatska donirala Ukrajini te je danas krenula njihova isporuka. Iz Ministarstva obrane zasad nisu ni potvrdili ni demantirali da je riječ o helikopterima upućenim u Ukrajinu.

"Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji se spominju nalaze se na planiranim aktivnostima te nema nikakvog razloga za uznemirenost i zabrinutost građana. Kao što smo i prije izvještavali, svi detalji oko donacija Ukrajini predstavljaju klasificirane podatke te ih sukladno propisima o zaštiti tajnosti podataka nismo u mogućnosti iznositi u javnost."

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je pak u Puli kazao da nije obaviješten o odlasku helikoptera u Ukrajinu dodavši kako je to normalno jer je riječ o odluci Vlade.

Preko Mađarske

Da su helikopteri otišli prema Ukrajini, ukazuje i informacija da se nekoliko helikoptera koji su još krajem prošlog tjedna bili u dvorištu Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici tamo više ne nalaze. Riječ je o helikopterima koji su u ZTC-u bili na pregledu i pripremi za odlazak u Ukrajinu.

Hrvatska Vlada odlučila je Ukrajini donirati 14 transportnih helikoptera Mi-8 MTV-1 i Mi-8T, a prema prijašnjim neslužbenim informacijama, odlučeno je da dio helikoptera preleti prvo do Poljske, a potom u Ukrajinu, dio bi bio prebačen kopnenim putem. U tom planu problem je bila Mađarska jer njen predsjednik Viktor Orban odbijao svaku mogućnost da se mađarski teritorij koristi za transport oružja u Ukrajinu. No sredinom prošlog mjeseca portal Politico objavio je dokumente CIA-e da je Orban sklopio tajni dogovor s NATO savezom i dopustio korištenje svojeg zračnog prostora za prebacivanje oružja namijenjenog ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski piloti

U dokumentima se tako spominje i plan da ukrajinski piloti, helikopterima koje je Hrvatska donirala Ukrajini, iz Hrvatske u Ukrajinu prelete kroz mađarski zračni prostor. U prilog tome ide i činjenica da je devet helikoptera u petak ujutro snimljeno iznad Konjščine što bi odgovaralo daljnjoj ruti leta preko Međimurja i dalje u Mađarsku. Pretpostavka je da su helikopteri, kojima su najvjerojatnije upravljali ukrajinski piloti, sletjeli u Poljsku, odakle će odletjeti u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:08