POŽEŠKI ŽUPAN

POJAVIO SE NOVI FAVORIT ZA MINISTRA BRANITELJA Svojedobno su ga spominjali kao mogućeg ministra obrane, završio je više vojnih škola...

 Vlado Kos/EPH

Požeški župan Alojz Tomašević, kojeg se tijekom pregovora o slaganju Vlade spominjalo kao kandidata za ministra obrane, mogao bi postati novi ministar branitelja.

Lokalni mediji iz Pakraca i Požege su donijeli informaciju da je upravo njihov župan kandidat za nasljednika Mije Crnoje.

Otkada je Crnoja smijenjen, desetak imena spominjala su se kao novi ministri, da bi se ubrzo ispostavilo da je riječ o neutemeljenim spekulacijama. No, da bi Tomašević ipak mogao biti kandidat, dao je naslutiti i on sam. U izjavi za Pakrački list nije demantirao svoje moguće imenovanje.

- Pričekajmo službeni stav i odluku. Ne želim davati preuranjene izjave - rekao je.

Tomašević je prvi put za župana biran 2013., a do tada je njegova poslovna karijera vezana uz vojsku. Obrani Hrvatske priključio se kao dragovoljac Domovinskog rata i jedan od organizatora obrane požeškog kraja. Tijekom vojne karijere napredovao je do časnika. U vojsci je proveo 12 godina - bio je zapovjednik Vojarne u Požegi te Središta za obuku vojnika u Požegi, zapovjednik Dočasničke škole Jastrebarsko te Učilišta kopnene vojske u Zagrebu. Bio je i na mjestu načelnika Stožera Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu s kojeg je umirovljen u lipnju 2012. u činu brigadnoga generala, nakon 39 godina staža.

Diplomirani je ekonomist, ali je završio i više stupnjeva različitih vojnih škola, među ostalim Zapovjednu stožernu školu na Visokom vojnom učilištu u Zagrebu, Ratnu školu, a vojne vještine usavršavao je u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi... Nakon što je postao župan zamrznuo je vojnu mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:39