NOVI DOKAZ ZLOČINA

Pojavio se video zločina u Hrvatskoj: Dok ubijaju civila, Arkan gleda i odobrava

ZAGREB/BEOGRAD - U Beogradu se pojavile videosnimke zločina arkanovaca u Hrvatskoj 1991. Na njoj se vide arkanovci kako ubijaju civile u istočnoj Slavoniji, a otkrivena je nedavno, prenosi B92.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da su dobili informaciju da ta snimka postoji, ali još je nisu vidjeli. Vlasnik snimke stupio je u kontakt s Tužiteljstvom za ratne zločine, ali Vekarić nije htio otkriti o kome je riječ. B92 prenosi da su videokazete sa snimkama arkanovaca u vlasništvu jednog bivšeg srpskog dužnosnika.

- Mi smo samo čuli da ta snimka postoji, s nekim vrlo preciznim detaljima, pa zaključujemo da je ono što je taj svjedok govorio istina - rekao je Bruno Vekarić.

Ubijen u obračunu

Na jednoj od snimki navodno se vidi kako jedinica Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana strijelja hrvatskog civila, a Arkan to promatra s odobravanjem. Haaški sud optužio je Željka Ražnatovića Arkana za zločine u istočnoj Slavoniji.

Optužnica je objavljena nakon što je Arkan ubijen 2000. u mafijaškom obračunu u beogradskom hotelu Interkontinental. Trenutno se u Haagu sudi Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, bivšim šefovima tajne službe Srbije, optuženima da su organizirali Arkana i slične paravojne jedinice u Hrvatskoj i BiH.

Nepoznat podatak

Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo, nevladine organizacije koja se bavi istraživanjem ratnih zločina, rekla je za B92 da su preslušali stotine svjedoka zločina u istočnoj Slavoniji, ali da joj nije poznato da su Srpska dobrovoljačka garda i Arkanovi Tigrovi snimali videozapise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:38