MARGARETA MAĐERIĆ

'POKLONE ZA SIROMAŠNE NISU DOBILA DJECA U KATOLIČKOM VRTIĆU, ALI NE SMIJEM ODATI TKO JEST' Tko je državna tajnica iz 'afere paketići'

 
Margareta Mađerić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministrica demografije Nada Murganić i državna tajnica Margareta Mađerić, koje su na blagdan Svetog Nikole posjetile privatni katolički vrtić Blažena Hozana na zagrebačkim Krugama, nisu djeci u vrtić donijele nikakve paketiće niti su ih planirale darivati, već su vrtiću - a ne djeci - donirale dvije kutije slatkiša, bojanki i higijenskog materijala, vrijednih oko 2000 kuna, s naljepnicama Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), kako bi ih časne sestre podijelile najpotrebitijima.

Kaže to državna tajnica Mađerić, dodajući da nisu postojali nikakvi paketići niti namjera darivanja djece.

Tehnička pomoć

- Ti artikli su imali na sebi naljepnice FEAD-a jer su nabavljeni iz sredstava za promociju tog Fonda. Kutije smo predale vrtiću, a na stolić u dvorani izvadili smo 15-ak artikala, upravo za promociju. Prisustvovali smo dječjoj predstavi, a nakon toga je, u organizaciji vrtića, djecu posjetio Sveti Nikola i dijelio im paketiće koje je kupio vrtić, a financirali su ih roditelji - objašnjava Mađerić.

Kome su na kraju artikli koje je doniralo Ministarstvo podijeljeni javnost, ističe, neće moći doznati zbog jasnih načela samog FEAD-a.

- Prema načelu nediskriminacije i zaštite korisnika, ne smijemo otkrivati imena obitelji kojima su ti artikli podijeljeni - kaže Mađerić.

Što znamo o Margareti Mađerić, državnoj tajnici koja je preživjela sve šefove

Margareta Mađerić karijeru u HDZ-u počela je graditi početkom 90-ih. U stranku se učlanila sa 16 godina i sve što je do sada postigla može zahvaliti HDZ-u, u kojem je “preživjela” sve smjene i šefove. U vrijeme Ive Sanadera bila je šefica HDZ-ove mladeži, dok joj je suprug, odvjetnik Luka Mađerić, bio predstojnik ureda za ljudska prava u Sanaderovoj vladi. Bila je i članica Predsjedništva, predsjednica Zajednice žena za grad Zagreb te HDZ-ova tajnica za iseljeništvo. Kad je na čelo stranke i Vlade došla Jadranka Kosor, brzo joj se priklonila, ali joj je još brže, kažu HDZ-ovci, okrenula leđa kad je na scenu stupio Tomislav Karamarko. U to vrijeme njezina sestra Ana Kosec postala je Karamarkova tajnica pa je i Mađerić imala privilegije te je postavljena u jedan od stranačkih odbora. Bila je i zastupnica u Gradskoj skupštini te je poslušno izvršavala stranačke zadatke, što joj je osiguralo pozicije u nadzornim odborima tvrtki poput Gradske plinare gdje je bila četiri godine i primala naknadu. Pristala je biti i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, unatoč tome što su svi znali da je očekuje težak poraz od Milana Bandića. Na tim izborima ostvarila je jedan od najlošijih rezultata osvojivši u prvom krugu tek nešto više od pet posto glasova. No zauzvrat joj je, kako su tada pričali u stranci, bilo osigurano mjesto na listi za Sabor, a kratko je vrijeme bila i šefica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Opstala je i kad je došao Andrej Plenković jer joj je on omogućio mjesto državne tajnice iako Mađerić nema završen fakultet, nego višu stručnu spremu. Mađerić je i osnivačica tvrtke za izgradnju A.G.M. Kosec, a ona i suprug imaju pozamašnu imovinu, kuću i nekoliko stanova u Zagrebu, kuću na Pašmanu, automobile... (R. Vuković)

U Ministarstvu ponavljaju da se sredstva iz FEAD-a i Europskog socijalnog fonda dodjeljuju udrugama i ustanovama na temelju natječaja za pojedine projekte, od kojih je najpoznatiji osiguravanje besplatne školske prehrane za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, a Ministarstvo dobiva tek novac za tehničku pomoć, odnosno promociju projekata i fondova. Ta se sredstva, ističu, također troše namjenski, pa su proteklih mjeseci organizirane brojne informativne radionice diljem Hrvatske, za što je potrošeno oko 75.000 kuna, zatim je tiskan promotivni materijal u vrijednosti oko 13.000 kuna, te je na raspolaganju ostalo još oko 55.000 kuna. Umjesto tiskanja i dijeljenja blokova, kišobrana i majica s logom fondova, u Ministarstvu su, tvrde, odlučili kupiti slatkiše, lektirnu građu, higijenske potrepštine i bojanke te ih donirati ustanovama kao što su dječji domovi, škole i vrtići.

Rasprava

Međutim, čini se da oporbeni zastupnici, koji su jučer, tijekom planirane raprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, u Saboru veći dio vremena resornu ministricu Murganić pozivali na odgovornost zbog “afere paketići”, u to nisu povjerovali.

- Kažete da paketići ne postoje i nema afere, a svi smo vidjeli na TV-u da paketići postoje i da ste ih dijelili. Možete reći: ‘Da, pogriješili smo’, ali raditi od zastupnika budale, tu ste nadmašili samu sebe - rekao je SDP-ovac Nenad Stazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:15