ZELENO SVJETLO ZA FRIŠČIĆEV PROJEKT

Pokraj tvornice Čokolina ipak će se graditi termoelektrana

Posljedice: Podravka i Belupo strahuju da će zbog blizine zagađivača izgubiti međunarodne certifikate i stoga neće moći izvoziti hranu i lijekove
 Davor Pongračić/CROPIX

KOPRIVNICA - Golema termoelektrana gradit će se pokraj Podravkinih i Belupovih tvornica u Koprivnici unatoč žestokom otporu Podravkinih stručnjaka, koprivničkih vlasti i ekoloških udruga.

Ministarstvo zaštite okoliša odbacilo je primjedbe na studiju utjecaja na okoliš koju je izradio zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Štetan utjecaj

Zanimljivo je kako to rješenje potpisuje državni tajnik u Ministarstvu Nikola Ružinski, profesor tog fakulteta. Termoelektrana na drvnu masu projekt je šefa HSS-a Josipa Friščića koji je zbog nje ozbiljno zaratio i s Podravkom jer je Uprava kompanije, na čijem je čelu Miroslav Vitković (HSS), odlučila izraditi neovisnu studiju utjecaja na okoliš. Posao je Podravka povjerila Energetskom institutu Hrvoje Požar. No, Ministarstvo ih je preduhitrilo rješenjem prema kojem se elektrana proglašava bezazlenom za Podravku. Energana će se graditi u novoj poslovnoj zoni u Friščićevu Koprivničkom Ivancu odmah uz Podravkinu zonu.

- Gradnja termoelektrane pokraj Podravkinih tvornica nedopustiva je i neprihvatljiva prema svim standardima sigurnosti hrane - zaključilo je 11 uglednih Podravkinih stručnjaka koji su izradili analizu utjecaja tog objekta na njihove tvornice. U zaključku tehnologa stoji, među ostalim, kako je zbog termoelektrane koja bi se gradila samo 300-tinjak metara od tvornica hrane i lijekova vjerojatan gubitak pojedinih međunarodnih standarda i certifikata koje kompanija posjeduje što za sobom povlači i gubitak nekih stranih tržišta.

U Podravki danas su bili doslovce šokirani rješenjem Ministarstva koje je ipak dopustilo gradnju velikoga, 60-metarskog dimnjaka elektrane pokraj tvornice dječje hrane.

Nezadovoljni Mršić

Neslužbeno, termoelektranu bi trebao projektirati Radićev IGH.

- Čudim se Ministarstvu koje nije ni pričekalo da Podravka izradi novu neovisnu studiju utjecaja termolektrane na tvornice hrane i lijekova. Čudim se, također, da nisu uopće odgovorili na opsežne primjedbe koje su im na projekt uputili Grad i gradske tvrtke - ističe gradonačelnik Zvonimir Mršić (SDP).

Koprivnički čelnik upozorava i kako je u krajnju ruku neobično da privatni investitor, HSS-ov tajkun Borislav Hrlec, već mjesecima zna da će Friščićeva općina dobiti od države zemljište za tu elektranu. S druge strane, pita se Mršić, kako je Hrlec siguran da će baš on kupiti to zemljište jer ga općina mora prodavati na javnom natječaju.

Energanu gradi HSS-ov tajkun Borislav Hrlec

Energanu vrijednu 80 milijuna eura gradit će HSS-ov tajkun Borislav Hrlec osokoljen potporom stranačkog šefa Friščića i župana Darka Korena (HSS). Hrlec je direktor tvrtke E-Two-Energy, a u stručnom vijeću HSS-a zadužen je upravo za energetiku. Javno se pohvalio kako je s Hrvatskim šumama, kojima upravlja HSS, već dogovorio dobavu drva za termoelektranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:26