DORH U AKCIJI

POKREĆE SE NOVA ISTRAGA PROTIV ZDRAVKA MAMIĆA 'S austrijskog računa Dinama podigao više od 2,5 milijuna eura, pa dio tog novca prebacio bratu i sebi'

 
Ilustracija: Zdravko Mamić s obitelji stiže na vjenčanje Izabel i Matea Kovačića u Zagrebu
 Bruno Konjević / CROPIX

DORH je objavio da se pokreće istraga protiv 58-godišnjaka, a iako ne navode ime i prezime, navedeni podaci se poklapaju s onima Zdravka Mamića. Navode da se sumnja da je dotični kao izvršni dopredsjednik i član uprave jednog sportskog kluba "s računa kluba u jednoj austrijskoj banci bez stvarne i pravne osnove podigao ukupno najmanje 2.535.574,71 eura u gotovini, a određeni je iznos novca s računa kluba prenio na svoj i bratov bankovni račun".

Podsjetimo i da se Mamiću u Osijeku već sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšem direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Osijek, 110917.
Na Zupanijskom sudu u Osijeku nastavljeno  je sudjenje Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama.
Na fotografiji: Milan Pernar i Damir Vrbanovic u sudnici. Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Zdravko Mamić u ponedjeljak nije mogao ući u zgradu Županijskog suda u Osijeku.

U najnovijem priopćenju DORH pak piše:

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, na temelju rezultata izvida pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju - stoji na početku pa navode:

- Osnovano se sumnja da je 58-godišnjak kao izvršni dopredsjednik i član uprave jednog sportskog kluba, od početka veljače 2004. godine do 7. ožujka 2007.; u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge na štetu tog kluba; s računa kluba u jednoj austrijskoj banci (okrivljenik je bio ovlaštena osoba za raspolaganje s novčanim sredstvima tog računa) bez stvarne i pravne osnove podigao ukupno najmanje 2.535.574,71 eura u gotovini, a određeni je iznos novca s računa kluba prenio na svoj i bratov bankovni račun - stoji, pa nastavljaju da postoji osnovana sumnja da si je 58-godišnji okrivljenik na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 2.572.432,50 eura odnosno 19.056.706,80 kuna, "te da je bratu pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 58.807,40 eura odnosno 448.626,03 kune".

Navedeni novac su, osnovano se sumnja, koristili za svoje potrebe, a sportski klub je oštećen za ukupno najmanje 2.631.239,90 eura, odnosno 19.505.332,83 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:36