SLUŽBENO POTVRĐENO

Pokrenuta istraga protiv ministra Aladrovića, na meti USKOK-a i gradonačelnik Županje

Sumnjiči ga se za pogodovanje kod zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje

Josip Aladrović

 Davor Pongracic/Cropix

Nakon što mu je Vlada skinula imunitet, Uskok je otvorio istragu protiv ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića. Sumnjiči ga se za pogodovanje kod zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), gdje je tada bio ravnatelj.

Osim Aladrovića, istragom su obuhvaćeni sada već bivši ministar gospodarstva Darko Horvat, njegova bivša pomoćnica Ana Mandac, ali i gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, a sada nezavisni kandidat kojega je podržao Domovinski pokret, Damir Juzbašić. Juzbašić je optužen da je preko Mandac urgirao kod zapošljavanja jedne od kandidatkinja.

Kao što je poznato, Uskok je praktički istragu protiv Aladrovića imao pripremljenu već skoro mjesec dana, kada je bio uhićen sada već bivši ministar graditeljstva Darko Horvat. Njemu se na teret stavljalo da je na poticaj potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića te bivšega ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i drugih, sređivao davanje bespovratnih sredstava iz programa za nacionalne manjine.

No za razliku od optužbi za davanje tih sredstava, za koje je previđena kazna zatvora veća od pet godina, optužbe za dva zapošljavanja spadaju u djela za koje je zapriječena kazna do pet godina zatvora. Zbog toga je za vođenje postupka, odnosno pokretanje istrage, Uskok morao od Vlade zatražiti skidanje imuniteta Aladroviću. Nedavno mu je Vlada i skinula imunitet te su tako nestale zapreke da Uskok protiv njega otvori istragu.

Aladrović je prije mjesec dana rekao za Jutarnji list kako odbacuje optužbe o pogodovanju kod zapošljavanja te da nikada nikome nije pogodovao. Otvaranjem istrage protiv Aladrovića, a ranije i Miloševića, dvojica ministara u aktualnoj Vladi nalaze se trenutno pod istragom Uskoka.

Uskok se i službeno oglasio o pokretanju istrage

Uskok je u utorak i službeno priopćio da je pokrenuo istragu protiv ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića te Damira Juzbašića, gradonačelnika Županje i bivšeg HDZ-ovca koji je sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Uskok je, ne navodeći identitete, izvijestio da Aladrovića tereti za pogodovanje prilikom zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. godine dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), a Juzbašića za interveniranje kod zapošljavanja jedne kandidatkinje.

Tužiteljstvo je priopćilo da je riječ o proširenju istrage kojom su otprije obuhvaćeni bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Uskok u proširenju istrage sumnjiči Horvata da je osobno i posredstvom Mandac zatražio od Aladrovića da prilikom provođenja natječaja zaposlio jednu kandidatkinju u HZMO-u, što je Aladrović prema tvrdnjama tužiteljstva i učinio.

Tužiteljstvo je preciziralo da je Horvat zatražio od Aladrovića da kandidatkinji dostavi zadatke koji će biti postavljeni na testiranju, a što je Aladrović pristao učiniti te je zadatke dostavio kandidatkinji posredstvom Horvatove pomoćnice Mandac.

Kandidatkinja je, ističe Uskok, u natječajnom postupku ušla u krug odabranih kandidata te je s njom HZMO sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme.

HZMO je potom objavio natječaj za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme pa je Horvat zatražio od Aladrovića da pogoduje kandidatkinji na isti način, a što je tadašnji ravnatelj HZMO i učinio, nakon čega je kandidatkinja zaposlena na neodređeno vrijeme.

Nakon što je HZMO objavio natječaj za više radnih mjesta na koji se prijavila druga kandidatkinja, Mandac je na Juzbašićevu intervenciju zatražila od Aladrovića da na jednak način pogoduje i toj kandidatkinji.

Aladrović je, sumnja Uskok, to i učinio dostavivši joj zadatke prije testiranja pa je kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, a HZMO s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:49