ŽDO U OSIJEKU

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV POHLEPNOG DIREKTORA IZ BARANJE Subvencijskom prevarom pokušao pribaviti više od dva milijuna kuna potpora iz EU fondova

 
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Zbog sumnje da je protuzakonito pokušao pribaviti više od dva milijuna kuna poljoprivrednih potpora iz EU fondova i državnog proračuna osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 38-godišnjeg direktora i trgovačkog društva iz Baranje, izvijestilo je u ponedjeljak tužiteljstvo.

Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 13. siječnja 2016., kao direktor u trgovačkom društvu, toj tvrtki namjeravao pribaviti novčanu potporu iz proračuna Europske unije i hrvatskog Državnog proračuna, iako je bio svjestan da to društvo ne može biti sudjelovati na natječaju za sredstva jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva, propisane važećim pravilnikom Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

Tereti ga se da je podnio prijavu na natječaj nadležnoj agenciji sa zahtjevom za potporu iz proračuna EU u iznosu od 1,7 milijuna kuna i državnog proračuna u iznosu većem od 300.000 kuna. Uz prijavu je priložio neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara lupinastog voća, oraha, lješnjaka, kestena i badema, koji je 8. siječnja 2016. ovjeren od službenika savjetodavne službe.

Okrivljenog direktora tereti se da je tako stekao pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna no nadležna agencija je tijekom kontrole odbila zahtjev za potporu, zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.

Također će sumnja da je prvookrivljenik 8. siječnja 2016. u Osijeku, u prostorijama savjetodavne službe potpisao izjavu da je za izračun veličine poljoprivrednog gospodarstva službeniku te službe dao stvarne podatke o resursima korištenim u proizvodnji biljnih usjeva na ukupnoj površini od 15,58 hektara, iako je bio svjestan da je na toj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka.

Nakon toga mu je službenik savjetodavne službe, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva.

Okrivljenog 38-godišnjaka tužiteljstvo tereti za kaznena djela subvencijske prijevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja, a trgovačko društvo za subvencijsku prijevaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 01:22