PRAVNA BITKA

'POKRENUTE OVRHE SU NEZAKONITE I NJIMA ŽELE ZASTRAŠITI!' Udruga za zaštitu potrošača protiv karlovačke Gradske toplane

 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Iz Regionalne organizacije zaštite potrošača (RIZP) u Karlovcu danas je priopćeno kako su ovršni posupci koje je pokrenula karlovačka Gradska toplana, nezakoniti.

Karlovačka Gradska toplana pokrenula je ovršne postupke protiv pet neplatiša, uz ostale protiv predsjednika Građanske inicijative 'Neću usluge toplane' Domagoja Švegara i predsjednika ROZP-a Željka Tomašića, iako "isprave temeljem kojih se to čini, nisu sukladne Zakonu o zaštiti potrošača niti Zakonu o općem upravnom postupku", navodi se u priopćenju ROZP-a .

ROZP smatra kako je to zastrašivanje potrošača kroz pokušaj diskreditiranja predsjednika organizacija civilnog društva, umjesto da prihvate njihovu inicijativu od prije mjesec dana, da se pokuša preko gradske tvrtke „Inakasator“ doći do razrješenja tog problema karlovačke Gradske toplane s građanima, s kojima nikada nije sklopila ugovor i koji ne žele njihove usluge.

"Odgovora nema pa je jasno da je inicijativa za mirno rješenje spora odbijena i da su Gradska toplana d.o.o. i Grad Karlovac odlučili nepoštivati odredbe Ustava RH članak 49., koji jamči da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske, te da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, pri čemu je zabranjena zlouporaba monopolističkog položaja određenog zakonom", kažu u ROZP-u.

Također ROZP u priopćenju tvrdi kako Gradska toplana pokreće ovrhu u vrijeme kada traje postupak mirenja u Hrvatskoj gospodarskoj komori, iako su po Zakonu o mirenju stranke obvezne suzdržati se od međusobnih tražbina i sporova.

Vezano za osporavanja potraživanja, u priopćenju koje potpisuje Tomašić, stoji kako „Zakon o zaštiti potrošača u članku 54. određuje da nije dopušteno isporučiti potrošaču proizvod ili pružiti uslugu koju potrošač nije unaprijed naručio, ako je riječ o naplatnom poslu, te ako trgovac ipak to učini to se smatra promidžbenim darom trgovca". "Gradska toplana takav promidžbeni dar pokušava naplatiti prisilnom ovrhom imovine", zaključuje predsjednik ROZP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:30