PROSVJED JOŠ TRAJE

Pokrovac: ‘Ako smo seljaci, nismo bedaci. Najveći prijenosnik svinjske kuge je Grlić Radman‘

Problematizirao je i činjenicu da se nisu ubijale divlje svinje, za koje je rečeno da je od njih potekla afrička svinjska kuga

Tomislavom Pokrovac

 Damir Krajac/Cropix

Vođa prosvjeda nezadovoljnih svinjogojaca Tomislav Pokrovac pozvao je u subotu ostale svinjogojce da ih podrže, uz poruku "ako smo seljaci, nismo bedaci", i prozvao Ministarstvo poljoprivrede, Veterinarski institut i Gordana Grlića Radmana za širenje afričke svinjske kuge.

Proteklih mjeseci Vlada, Ministarstvo poljoprivrede i veterinarske skupine "vrše genocid nad našim blagom i teror nad obiteljskim gospodarstvima", ustvrdio je Pokrovac na konferenciji za novinare održanoj uz naplatne kućice kod Kutine.

Iz dana u dan niču novi punktovi s prosvjednicima

U Hrvatskoj iz dana u dan niču novi punktovi s prosvjednicima, rekao je i pozvao sve svinjogojce da podrže prosvjed jer "ovdje se ne podržava Pokrovac, nego mali čovjek, hrvatski čovjek, jednostavno se podržava Hrvatska".

Prosvjednici traže zaustavljanje eutanazije zdravih svinja i dopuštanje prometa zdravim svinjama i kolinja u dvorištima uz prethodni pregled veterinara. Tako će se ukloniti svinje s tržišta i neće biti mogućnosti da se zdrave životinje zaraze, smatra.

Pokrovac je naveo da se prosvjed također održao u Drnišu, a u Slavoniji postoji dvadesetak prosvjednih punktova. Izrazio je žaljenje što je Agica Ferić, koordinatorica prosvjeda kod Nove Gradiške, "povukla ljude s punkta", prozvavši je da ih je prevarila.

"Želimo sve riješiti dijalogom, biti partneri Vladi i Ministarstvu, ali mi nismo krivi što Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarski institut nisu bili kompetentni ni stručni kod prve pojave afričke svinjske kuge", kazao je Pokrovac ocijenivši da je trebalo "cijelo mjesto izolirati, zatvoriti, postaviti barijere i pobiti sve svinje te ukloniti gnoj".

Najveći prijenosnik svinjske kuge je Grlić Radman

No, to se nije napravilo, dodao je i optužio ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, suvlasnika tvrtke Agroproteinka, koja se bavi zbrinjavanjem lešina mrtvih životinja, pa i eutanaziranih svinja.

"Ako će netko reći da ste vi ili mi prijenosnici afričke svinjske kuge, to je notorna laž. Najveći prijenosnik je Grlić Radman koji sa svojim kamionima vozi po cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj", rekao je Pokrovac ustvrdivši da iz tih kamiona "cure krv i sekreti zaraženih svinja".

Svaka zaražena svinja, rekao je Pokrovac, mora se zbrinuti u hermetički zatvorene plastične vreće i prevoziti u hermetički zatvorenim hladnjačama. U tom slučaju nema ni najmanje mogućnosti da se prenosi virus i širi bolest.

Problematizirao je i činjenicu da se nisu ubijale divlje svinje, za koje je rečeno da je od njih potekla afrička svinjska kuga. "To sve govori o stručnosti ministarstva", zaključio je.

Upozorio je i na problem prijevoza žive stoke u otvorenim kamionima na području Slavonije i Hrvatske. "Mi ne znamo je li ta stoka zaražena ili nije, a stoka koja se prevozi u otvorenom kamionu može biti prenositelj afričke svinjske kuge", rekao je.

Ako smo seljaci, nismo bedaci

Ministarstvo nije našlo načina da te kamione preusmjeri na alternativni put da se ne voze kroz naseljena mjesta.

"Dolazimo u situaciju da su to namjerno radili da bi Hrvatsku očistili od svinja, da bi Pivac ili neka druga mesna industrija kupila naše svinje za 0,80 eura, a vama i nama prodavala tko zna kakvo smeće po 4-5 eura. Ako smo seljaci, nismo bedaci", poručio je Pokrovac.

Najavio je mogućnost da ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nedjelju dođe na sastanak u Đakovo te rekao kako će ga pokušati iskoristiti za dijalog i usuglašavanje "kako bi prosvjednici mogli otići doma i pripremiti se za Božić".

Prosvjednike je došao podržati saborski zastupnik Željko Lenart (HSS), a među govornicima bio je i Josip Juretić, koji je došao u odori Hrvatske vojske, a novinarima se obratio "u svojstvu predstavnika svinjogojaca i jednoga od koordinatora".

Juretić je najavio podnošenje kaznene prijave protiv "određenih državnih dužnosnika" gdje postoji osnovana sumnja i materijalni dokazi da su pronevjerili sredstva iz EU fondova.

Osim toga, pozvao je predsjednika Republike Zorana Milanovića da "izvede vojsku na ulicu", sukladno članku 94.Ustava, te da "spriječi organizirani kriminal i teror koji se provodi nad građanima i svim stanovnicima Hrvatske".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:02