PROMJENA PLANA

POKUŠAJ PRIMIRJA U HDZ-u, ODGAĐAJU SE IZBORI U STRANCI!? Nakon maratonskog sastanka svi su ponavljali samo dvije riječi, službene odluke još nema

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hoće li unutarstranački izbori u HDZ-u biti odgođeni te održani nakon parlamentarnih - pitanje je o kojem se sve glasnije spekulira u stranci, pogotovo nakon četverosatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća koja je održana u utorak navečer.

Naime, na toj sjednici na kojoj se analizirao poraz na predsjedničkim izborima jedino su se još spominjali parlamentarni izbori, dok o onim unutarstranačkim nije bilo ni riječi.

Većina govornika na toj sjednici, kako smo doznali, spominjala je zajedništvo i slogu. Tako je šef HDZ-a Andrej Plenković najavio i kako će u stranci ubuduće biti više sastanaka kako bi se pripremili za naredno razdoblje. Rekao je da se svi moraju uključiti. I Miljenko Filipović istaknuo je da sada “trebaju zbiti redove”, a slično je izjavio i zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić.

Nova mantra

- Svi se trebamo uključiti u političke procese u stranci bez obzira na razlike - rekao je, navodno, Brkić. Da se moraju okrenuti zajedništvu i budućim izbornim procesima naglasio je i Oleg Butković.

Doznajemo da je za sljedeći tjedan dogovorena nova sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj bi glavna tema trebala biti politička strategija HDZ-a za parlamentarne izbore.

- Nakon rasprave na sjednici stekao sam dojam da bi moglo doći do odgode unutarstranačkih izbora. Fokus je uglavnom bio na parlamentarnim - rekao je jedan od sudionika sastanka. Doznajemo i da neki iz kruga Andreja Plenkovića zagovaraju opciju da se parlamentarni izbori održe prije unutarstranačkih. Smatraju da bi se tako izbjegli dodatni sukobi u stranci koji bi smanjili izglede na izborima za Sabor. No službena odluka oko toga, navodno, još nije donesena.

I neki ministri su jučer, prilikom izjava medijima, uglavnom spominjali parlamentarne izbore. Tako je ministar Darko Horvat, osvrćući se na poraz Kolinde Grabar-Kitarović, obrazloženje počeo s tvrdnjom da “HDZ ima svoje uspone i padove”. - Ja sam siguran, a sigurni su i drugi potpredsjednici stranke i članovi Predsjedništva, da smo izvukli pouke iz ovog izbornog procesa i da ćemo, kada zbijemo redove, na parlamentarnim izborima biti puno, puno jači i dobiti izbore - rekao je Horvat.

Razvlačenje analize

- Ne bi me čudilo da se unutarstranački izbori odgode. Mislim da tome vodi i ovo razvlačenje s analizama izbornih rezultata - komentirao je jučer jedan HDZ-ovac. Kaže kako se unutarstranački izbori ne mogu tek tako odgoditi jer bi to bilo kršenje Statuta te da bi prethodno trebalo organizirati Sabor stranke.

- Ne znam koliko bi bio dobar takav potez. Mislim da bi to loše odjeknulo među članstvom - smatra jedan dugogodišnji HDZ-ovac. Kaže kako nema informacije o tome te da su dosad iz vrha stranke poručivali kako će se sve odvijati prema Statutu.

- Nadam se da neće biti odgode, ali sve je moguće, možda donesu takvu ‘političku odluku’ - komentirao je naš sugovornik. Dodaje kako bi to, dođe li do odgode, moglo izazvati burne reakcije među onima koji imaju ambicije na unutarstranačkim izborima, kao i u dijelu članstva koje smatra da nakon dva poraza s Andrejom Plenkovićem ne mogu dobiti parlamentarne izbore.

Problem sa statutom

Prema Statutu HDZ-a, izbori za tijela i dužnosnike HDZ-a na nacionalnoj razini trebaju se održati najkasnije mjesec dana prije isteka mandata sadašnjih. S obzirom na to da su Predsjedništvo i Središnji odbor izabrani 28. svibnja prije četiri godine, izbori za ta tijela trebali bi se provesti do 28. travnja. Predsjednik stranke izabran je 17. srpnja, pa bi novi trebao biti izabran do 17. lipnja.

Inače, sam izborni proces traje puno dulje jer se izbori provode od temeljnih organizacija prema vrhu, pa bi taj proces, ako se poštuju rokovi, procjenjuje se, trebao krenuti najkasnije u veljači.

Od izvora u stranci doznajemo i kako je bilo točno da se ozbiljno pripremalo raspuštanje zagrebačke organizacije, ali da je nekoliko istaknutih HDZ-ovaca uvjerilo vodstvo da se od toga odustane jer bi to stvorilo dodatne razdore u stranci.

Inače, sve HDZ-ove županijske organizacije do ponedjeljka u središnjicu stranke moraju dostaviti temeljite analize izbornih rezultata, a posebna objašnjenja očekuju se od onih gdje je ostvaren bitno slabiji rezultat. Nakon toga HDZ-ovce, kako je najavio Andrej Plenković, u narednim danima očekuje još niz sastanaka na tu temu. Podsjetimo da je vrh HDZ-a i nakon europskih izbora tražio od svojih organizacija analize izbornih rezultata, ali nakon što su one dostavljene, nitko tu temu više nije ni otvarao niti spominjao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:51