BRANKO BAČIĆ

‘Pokušaj smjene Horvata bit će jalov posao oporbe. Frka Petešić? Afera se stvara ni iz čega‘

Ustvrdio je kako je bizarno što je platforma Možemo supotpisnik zahtjeva za opozivom Horvata

Branko Bačić

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u petak da će oporbeno pokretanje postupka opoziva ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata biti jalovo i proći neuspješno kao i svi dosadašnji pokušaji opoziva ministara.

Prijedlog za pokretanje pitanja Horvatove odgovornosti još je jedan pokušaj destrukcije Vlade, ali bit će to, i kao prijašnji prijedlozi za opoziv ministara, jalov pokušaj oporbe jer će vladajuća većina odbiti njihov prijedlog, izjavio je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

"Gotovo da mogu razumjeti frustraciju oporbe zbog činjenice da u šestoj godini rada Vlada Andreja Plenkovića sve izazove pred Republikom Hrvatskom rješava izuzetno uspješno", uzvratio je Bačić na oporbenu inicijativu dodavši da je rejting HDZ-a iz tjedna u tjedan gotovo veći od druge, treće i četvrte opozicijske stranke zajedno.

Što se tiče Horvata, vladajuća većina je već nekoliko puta komunicirala da traži ubrzanje dinamike obnove nakon zagrebačkog i banijskog potresa, no odbijamo insinuacije kako ništa nije napravio i da obnova stoji, kaže Bačić.

Ponovo je podatke da je u oba potresa oštećeno preko 50.000 objekata, a šteta iznosi 128 milijardi kuna, dok se obnova provodi u vrijeme dok vlada pandemija koronavirusa, što nije opravdanje, ali o tome treba voditi računa.

Ustvrdio je kako je bizarno što je platforma Možemo supotpisnik zahtjeva za opozivom Horvata, jer je alokacija od dvije milijarde kuna za obnovu objekata komunalne, prometne i društvene infrastrukture u nadležnosti Grada Zagreba, pa i sami provode obnovu u Zagrebu.

"Na identičan bi način mogli tražiti opoziv svoga gradonačelnika i jer znaju koliko su kompleksni zahtjevi u uređenju urbane, velikim dijelom i zaštićene kulturne jezgre Zagreba", poručio je Bačić dodavši da je obnova Zagreba najzahtjevniji građevinski pothvat nakon rata jer je riječ o šteti od 86 milijardi kuna.

Sabor je izmjenom zakona omogućio da svi sudionici imaju najkraći put za obnovu jer smo uklonili sve administrativne barijere i sada je vrijeme da se uđe u obnovu. Najavio je da će vrlo brzo 900 kuća u konstrukcijsku obnovu, a na proljeće očekuje zamah u dinamici obnove.

Komentirajući sporne slučajeve u Državnim nekretninama Bačić je rekao kako do sada nije utvrđeno nijedno nezakonito postupanje i ustvrdio da se pokušava ni iz čega stvoriti afera.

Za predstojnika premijerova Ureda Zvonimira Frku Petešića ustvrdio je kako je riječ o čovjeku koji radi savjesno i aktivan je u svim postupcima Vlade.

"Pokušava se iz zakonskog postupanja i rješavanja problema njegova stana u Zagrebu stvoriti afera, koje nema ni u primisli, tim više što bi analiza svih državnih dužnosnika koji nemaju prebivalište u Zagrebu pokazala identično postupanje", kaže Bačić.

Posebno je za osudu kada se to čuje iz redova SDP-a, čiji su sadašnji dužnosnici u državnim stanovima, a prebivalište im je izvan Zagreba, poručio je.

Bačić je ocijenio i kako je predsjednik Republike Zoran Milanović svojim načinom određenja prema krizi u Ukrajini napravio reputacijsku štetu Hrvatskoj te najavio da će o tome biti više govora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:25