CAPAKOVA POMOĆNICA

Pokušala umiriti mladence: ‘Dolazak policije na vašu svadbu ne mora ružno izgledati‘

Nemojmo samo govoriti o svadbama, ima tu okupljanja koja su možda i nepotrebna na neki način, kaže Bubaš.
Ilustracija
 Oleksii Donenko/Alamy/Alamy/Profimedia

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš je u razgovoru za RTL Danas izjavila kako uslijed povećanja novih slučajeva zaraze koronavirusom neće biti zatvaranja, ali da će se donijeti nove upute i preporuke.

- Prošli tjedan sam govorila da bismo se mogli susresti i sa troznamenkastim brojem. Pratimo situaciju već dva dana i ne bih dizala paniku. Živimo u vrijeme epidemije i u drugim zemljama oko nas je daleko lošija slika. S obzirom da smo sustav spojenih posuda, nije nemoguće očekivati da se zaraza širi i kod nas, ali ne treba dizati paniku, epidemija vlada svuda i pandemija oko nas, poručuje Bubaš.

Kako će to izgledati na svadbama, upitala je reporterka.

- Najprije, ne bih uopće stigmatizirala svadbe. Sad je Stožer jednostavno odlučio da će nadzirati njihovu organizaciju. Jednako tako smo imali priču i s klubovima, najprije smo pratili lagani porast broja zaraženih, ali nemojmo zaboraviti niti to da su prvi slučajevi u ovom nastavku epidemije kod nas bili uvezeni. Ništa ne bih rekla ni da smo zakasnili, jednostavno suživot je to sa virusom, balans koji trebamo tražiti. Idemo dalje, rekla je.

Tvrdi da neće policajaca biti baš na svakoj svadbi.

- Možda to neće tako ružno izgledati ako se svi oni koji budu na tom vjenčanju pridržavaju preporuka. Nemojmo samo govoriti o svadbama, ima tu okupljanja koja su možda i nepotrebna na neki način, odnosno kojih smo se mogli suzdržati od njihove organizacije, nisu to isključivo vjenčanja. Naravno da nismo na vjenčanjima naviknuti gledati pripadnike civilne zaštite ili djelatnike policije, ali treba shvatiti da oni rade svoj posao i da su tamo da provjere provode li se mjere. I neće se oni dugo zadržavati ako se sve mjere budu provodile, pojasnila je Bubaš.

Komentirala i obvezu nošenja maski.

- Za maske smo do sada govorili da je preporuka, da se one koriste naročito u zatvorenim prostorima. Sada su one propisane. To je i dobra vježba za jesen u svakom slučaju. Novija istraživanje govore da maske smanjuju prijenos zaraze. Na to pitanje o novčanim kaznama vam ne mogu dati odgovor, rekla je Bubaš za RTL Danas.

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088.

Grba-Bujević istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:17