JAVIO SE MILANOVIĆ

‘Pokušao sam stupiti u kontakt s gospodinom AP-om, ne želi razgovarati. A prijeti iz Bukurešta...‘

Predsjednik kaže da već godinama traje ‘opstrukcija nacionalne sigurnosti‘

Zoran Milanović

 Vanesa Pandzic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je u petak da će Sabor biti raspušten 14. ožujka. Nakon Plenkovićeve odluke oglasio se predsjednik Zoran Milanović i otkrio kada će odrediti datum izbora.

"Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost", rekao je te dodao da se o tome neće konzultirati s političkim strankama.

"S HDZ-om ne mogu razgovarati tako da nema smisla da razgovaram s drugima", dodao je.

Milanović je također komentirao imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno–obavještajne agencije (SOA).

“Prije dva dana sam pokušao stupiti u kontakt s gospodinom AP-om, ali ne želi se razgovarati. Već godinama traje opstrukcija nacionalne sigurnost”, kaže predsjednik te dodaje da to traje “zato jer si je netko umislio da to može”, javlja N1.

Rekao je i da Vlada želi Danijela Markića za ravnatelja SOA-e i da mu čine "nepravdu.

"Nisam ništa odbio, ali ne mogu oprostiti farsu u slučaju Ivana Turudića. SOA ima zadatak i ostvarenjem njezine zadaće nisam baš zadovoljan", pojasnio je predsjednik svoj stav.

“Moramo razgovarati”, poručuje dodajući da se se “nasilno imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom pretvara u jednu od najnasilnijih farsi u povijesti ove države”.

“SOA i njezine nesavršene procedure su odgovorne jer AP to nije znao ranije. Sad ćemo osigurati da se to zna ranije pa da nemaš niz obrambenih fortifikacija od istine”, kaže Milanović i dodaje i da SOA prema zakonu ima ravnatelja i zamjenika, a zamjenik nije imenovan jer, kako kaže, to HDZ-u ne odgovara.

“To su hrvatski zakoni, umjesto toga licitira se na pijaci tko je Vladin kandidat. “Vlada za to ima ovlasti kao i ja u izboru novog pape”, kaže predsjednik. Dodaje i da je to vrlo nekorektno prema Danijelu Markiću.

“SOA-u će 12 godina voditi jedan čovjek? Ja sam s tim čovjekom korektno surađivao, ali želim čuti argumente. Ne preko razglasa u vojarni”, kaže predsjednik.

Milanović naglašava da prioritete određuje onaj tko drži blagajnu, a to je HDZ. Rekao je i kako je podržao nabavku aviona, ali da se ne može imati sve.

Milanović kaže i kako nam “AP iz Bukurešta prijeti i obećava Polifemovu glavu dok u zemlji imamo situaciju”. “Ne javlja se gospodin se ne javlja. ‘Mi smo za Markića’. Takvu mu nepravdu čine, to je tako kvarno. Nisam ništa odbio, ali da mogu prijeći preko propusta koji su se dogodili u farsi Turudić, to ne mogu”, kaže.

Predsjednik kaže i kako su Željko Sabo i neki drugi “završili iza rešetaka” zbog iste stvari zbog koje Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa danas nije kaznilo glasnogovornika Vlade Marka Milića.

“Ovo je untergang, put prema dolje, za cijelo društvo”, kaže.

Komentirao je temu uvođenja vojnog roka.

“Bit će teško jer imamo ustavnu odredbu o prizivu savjesti i ukinuli smo obvezni vojni rok u trenutku kad je broj onih koji su se pozvali na to prešao 80 posto. Nitko nije htio ići u vojsku. Ne vidim načina… Ne možete slati ljude na magnet da im provjerite govore li istinu ili lažu da imaju prigovor savjesti. Zato je vojni rok stavljen sa strane. Sad, ponovno ga uvesti... Vidite da do izbora neće biti ništa od toga. Vidjet ćemo. Neću reći da sam protiv. Ova vrsta osposobljavanja, osam tjedana dragovoljno, je super, ali to je samo 120 ljudi ovaj puta za cijelu Hrvatsku”, kaže.

Dodaje da je profesionalna vojska ono što RH mora ekonomično i efikasno financirati. “Ne se preinvestirati u neki projekt, bili to avioni ili brodovi. Nadam se da tu grešku nismo napravili. Da ovo duže traje, tko zna, možda bi s ovim ministrom nešto i bilo. S onim patetičnim likom prije njega, ništa”, zaključio je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:30