IZBORI 2015.

'POKUŠAT ĆEMO SE DOGOVORITI I PRONAĆI ZAJEDNIČKI JEZIK' HDZ nudi Vladu stručnjaka, Čuljak, Kovač i Karamarko idu na dogovor

Davorin Mlakar: O imenima još nismo razgovarali, još je prerano za to, ali nastojat ćemo izabrati ljude koji mogu odraditi posao, to neće biti jednostavno
 Livio Andrijić / CROPIX

Što ponuditi Mostu i kako ih pridobiti na svoju stranu – bila je jedina tema sastanka koji je jučer održan u središnjici HDZ-a na kojem su uz šefa stranke Tomislava Karamarka bili Tomislav Čuljak, Milijan Brkić, Domagoj Milošević, Goran Marić, Gordan Jandroković i Željko Reiner.

- Razgovarali smo više od dva sata o našim programima i o tome kako ćemo pristupiti pregovorima s Mostom – rekao je Davorin Mlakar novinarima nakon sastanka. Najavio je kako bi pregovori s predstavnicima Mosta trebali početi danas, ali tada nije znao reći gdje će se taj prvi sastanak održati niti tko će sve biti u HDZ-ovu pregovaračkom timu.

- Vidjet ćemo, nismo dali točan popis naših – rekao je Mlakar.

Različita rješenja

Na pitanje jesu li uopće pregovori s Mostom mogući nakon što je primoštenski načelnik Stipe Petrina izjavio kako je za njega Tomislav Karamarko oličenje zla – Mlakar je kazao kako je Most za njih politička stranka koja je osvojila 19 mandata.

- Mi razgovaramo s predstavnicima te stranke, s Mostom koji predstavlja 19 zastupnika, a pojedinačne izjave nećemo komentirati - rekao je Mlakar. Nije se htio izjasniti je li HDZ spreman Mostu ponuditi premijersko mjesto.

- Prvo ćemo razgovarati o svojim programima i o reformama koje najavljujemo već tri godine i koje sada nalazimo i kod drugih političkih stranaka. A kada dogovorimo političku platformu na kojoj surađujemo, onda ćemo razgovarati o mjestima – rekao je. Komentirajući medijske napise da će se odreći svog mandatara i predložiti nestranačku osobu rekao je da o tome nema informacija.

- Mi ćemo inzistirati na Vladi stručnjaka i tada su moguća različita rješenja. Nudimo Vladu eksperata, što ne znači da u stranci nemamo stručnjake koji mogu odgovoriti izazovima. S obzirom na krizu, držimo da je jedna od temeljnih pretpostavki da se iz krize izvučemo formirati Vladu stručnjaka za koje vjerujemo da to mogu odraditi. O pojedinim osobama i imenima nismo razgovarali. Morate razumjeti da je prerano da prije razgovora s partnerima mi govorimo o imenima. Za sada nema imena, ali ćemo nastojati izabrati Vladu stručnih ljudi koji mogu odraditi posao. To nije jednostavno. Njih čeka ogroman i težak zadatak i zato mislimo da su stručnjaci ono što nam danas treba – kazao je Mlakar.

Hoće li pregovarati s Petrovom ili Prgometom?

Izbjegavali novinare

- Razgovarat ćemo s onima koje Most pošalje kao svoje predstavnike i pregovarače – rekao je Mlakar. Rekao je da su reforme najavljivali tri godine te da mu se čini kako se dosta toga poklapa s onim što traži Most. - Pregovori služe tome da pokušamo naći zajednički jezik i da se dogovorimo oko nekih političkih stajališta – kazao je.

Za kontakte s Mostom, kako neslužbeno doznajemo, zaduženi su Čuljak i međunarodni tajnik Miro Kovač. Oni su, naime, prvi kontaktirali s predstavnicima Mosta. Na današnjem sastanku trebao bi sudjelovati i šef stranke Tomislav Karamarko te HDZ-ovi gospodarski stručnjaci koji su sudjelovali u izradi programa, Tomislav Ćorić, Ivana Maletić i Domagoj Milošević.

U kuloarima su se pojavile i informacije kako bi HDZ-ovci najradije zaobišli pregovore sa svojim bivšim stranačkim kolegom Dragom Prgometom, što će vjerojatno biti teško. Inače, HDZ-ovci ni jučer nisu bili previše razgovorljivi. Novinare su uglavnom izbjegavali. Izjave nisu htjeli dati niti glavni tajnik stranke Milijan Brkić koji je središnjicu napustio oko 13.30 sati zajedno s Olegom Butkovićem, niti Tomislav Čuljak. Nakon njih iz središnjice je ubrzo izašla i Josipa Rimac, no ni ona se nije osvrtala na novinarske upite. Tek oko 15.30 novinarima se ispred središnjice stranke obratio Davorin Mlakar.

Odgoda sastanka?

Iako je bilo najavljeno da će izjavu dati šef stranke Tomislav Karamarko, to se nije dogodilo. Kasno navečer pojavile su se informacije o tome kako bi Most mogao prolongirati pregovore s HDZ-ovom delegacijom zbog toga što se još nisu oko svega usuglasili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:33