PROGNOZA

POLA HRVATSKE POD SNJEŽNOM UZBUNOM: PROBLEMA U PROMETU VEĆ IMA, PAHULJE SE OČEKUJU U ISTRI I DALMACIJI Vakula samo za utorak najavio do 30 cm snijega

 
 HAK, Meteoalarm

Hrvatski autoklub u ponedjeljak navečer izvijestio je o brojnim poteškoćama na hrvatskim prometnicama zbog nepovoljnih vremenskih uvjets, a sudeći prema najnovijim prognozama, situacija bi mogla biti još problematičnija u danima koji su pred nama.

Prema HAK-ovom izvještaju, zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (ostala vozila obilaze državnom cestom DC3 - "starom" cestom kroz Gorski kotar) te Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog jake bure na dionici autoceste A7 Draga - Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen zaautobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupinu vozila).

Snijeg već pada

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici. Zbog niskih je temperatura moguća poledica na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Vozače se poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na nizu prometnica u Lici i Gorskom kotaru.

Prognoza

Državni hidrometeorološki zavod za utorak predviđa većinom oblačno uz povremenu oborinu. Na kopnu će padati snijeg, češći u Slavoniji i gorskim predjelima. Na Jadranu većinom kiša, u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilni. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu kiša će prijeći u snijeg.

Vjetar na kopnu većinom slab. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a drugdje istočnjak i jugo mjestimice i vrlo jako. Najniža temperatura zraka od -5 do -1, a na Jadranu od 1 na sjevernom do 8 na južnom dijelu. Najviša dnevna od -2 do 2, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C.

Zbog najavljenih loših vremenskih uvjeta, DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu Hrvatsku, uz izuzetak njezina sjeverozapadnog kopnenog dijela, izdala niz žutih i narančastih upozorenja iz kojih je vidljivo da se u Slavoniji i Baranji očekuje 15-ak, a u Gorskom kotaru i Lici 30-ak novih centimetara snijega.

Meteoalarm

Vakula: 30 cm snijega

O stvaranju snježnog pokrivača govori i HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula.

- Ovaj će tjedan na kopnu obilježiti većinom oblačno i relativno hladno vrijeme, uz povremene oborine, uglavnom snijeg, a nakratko je ponegdje moguća i kiša, ponajprije u četvrtak. U gorju će već tijekom utorka mjestimice pasti i više od 30 cm novog snijega, a do kraja tjedna akumulirat će se još značajniji snježni pokrivač.

Probleme će ponegdje vjerojatno stvarati i zapusi, a ograničenja u prometu bit će i na još vjetrovitijem Jadranu - većinom zbog često jake i olujne bure, prema jugu i istočnjaka i juga. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a više sunčanog vremena prema kraju tjedna, navodi Vakula.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

- Na istoku Hrvatske će već do utorka ujutro biti tanjeg snježnog pokrivača, a tijekom dana će napadati novih 10 cm snijega, ponegdje i 15 cm. Bit će relativno hladno, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, te temperaturu zraka između -2 i 2 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj također povremeno padati snijeg, osobito u dijelu Posavine i na širem karlovačkom i sisačkom području, gdje će snježni pokrivač ponegdje biti i veći od 10 cm. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na krajnjem sjeveru.

Pahulje u Istri i Dalmaciji

I u gorskoj Hrvatskoj hladno, uz povremeni snijeg i stvaranje novog debljeg pokrivača, posebice u Lici. Na sjevernom će Jadranu biti umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, uz jaku, podno Velebita i olujnu buru, s kojom će osim kiše biti i poneke pahulje snijega. Vjerojatnost za susnježicu i snijeg rast će prema večeri, osobito u dijelovima Istre, ali i ponegdje na Kvarneru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije oblačno s oborinama, većinom uz kišu, a u višim predjelima padat će susnježica i snijeg, uz ponegdje i stvaranje snježnog pokrivača, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Puhat će većinom jaka bura i istočnjak, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito.

Podjednaku će valovitost mora na jugu Hrvatske prouzročiti sve češće jugo. Lokalno će pasti i obilnija kiša, vjerojatno i više od 50 litara po četvornom metru, a u višim dijelovima unutrašnjosti moguć je i snijeg. S jugom će temperatura u poslijepodnevnim satima biti između 10 i 12 °C.

U nastavku tjedna u kopnenom se području temperatura zraka neće znatnije mijenjati pa će se nastaviti relativno hladno vrijeme, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prevladavat će oblačno, povremeno uz oborine - većinom snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, a mjestimice nakratko može biti i kiše, vjerojatnije u četvrtak, posebice u Slavoniji.

Na Jadranu sljedećih dana vrlo promjenljivo vrijeme, do vikenda uz povremenu kišu, a u srijedu još ponegdje i susnježicu i snijeg, uglavnom na sjevernom dijelu. U srijedu će vjetar uglavnom prolazno oslabjeti, a od četvrtka do nedjelje će ponovno biti vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, u početku na krajnjem jugu i jugo. Više sunčanog vremena u većini će mjesta biti prema kraju tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 13:06