ALARMANTNI REZULTATI ANKETE

Pola ih se kladi, a sa 12 već pušili marihuanu

Većina među tri tisuće anketiranih 15-godišnjaka ih smatra da alkohol nije psihoaktivno sredstvo, što je posljedica silnih reklama

OSIJEK - Čak 67 posto 15-godišnjaka s područja Osječko-baranjske županije ne smatra alkohol psihoaktivnim sredstvom, a 49 posto ih je koristilo usluge kladionica i kasina iako im je to zakonom zabranjeno. Rezultati su to ankete provedene među 3203 učenika prvih razreda srednjih škola u prošloj školskoj godini koju je u sklopu projekta “Pomozimo im da sretno odrastu” proveo Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti županijskog ZZJZ-a.

Pravili se važni

- Neki su rezultati ankete zabrinjavajući, poput podatka da 2143 učenika alkohol ne smatraju psihoaktivnim sredstvom, što je vjerojatno rezultat silnih reklama, primjerice za pivo. Na žalost, kod nas mnogi još ne shvaćaju da je psihoaktivno sredstvo svako ono koje mijenja stanje svijesti. U slučaju cigareta situacija je nešto bolja, pa njih 57 posto smatra da su cigarete psihoaktivno sredstvo. Čak 2791 učenik (87 posto) nam je potvrdio da je eksperimentirao s alkoholom, 2035 (64 posto) s cigaretama, a njih 498 (16 posto) s ilegalnim drogama, od toga najviše s marihuanom - njih 217 (6,77 posto od ukupnog broja ispitanika) - kaže voditeljica Centra dr. Marija Kribl. Dodaje da treba uzeti u obzir i to da su se neki ispitanici odgovarajući na pitanja “pravili važni”. Kada je riječ o kladionicama, koje posjećuje gotovo polovica 15-godišnjaka, zanimljivo je da u samo 18 posto slučajeva to čine i njihovi roditelji.

Droga kod škole

Iznenađuje to što su “ljepila još popularna” pa je 94 ispitanika odgovorilo da su eksperimentirali s ljepilom, a prvi eksperimenti s marihuanom i ljepilom zabilježeni su već u 12. godini, no najviše njih drogu je probalo u 14. i 15. godini.

Iako se za tu dob možda očekuju i porazniji rezultati, anketa je pokazala da čak 2274 (71 posto) učenika nikada nije vidjelo drogu. Od onih 929 (29 posto) koji su je vidjeli najviše ih je navelo marihuanu, a najčešća su mjesta na kojima su se s njom susreli parkovi, kod prijatelja i kod škole. Na pitanje zašto se mladi odlučuju na eksperimente s drogom ponuđeno je više odgovora, a najviše ih je navelo znatiželju (1762) ili želju da budu važni (1516). No zabrinjava što ih je 1120 kao razloge navelo depresiju, nesigurnost itd. - To je jako bitno jer je depresija u toj dobi neprepoznata - kaže dr. Kribl.

Roditelji pozvani na predavanja

Rezultati ankete poslani su svim školama, i to skupni kao i oni za svaku školu pojedinačno, a u sklopu projekta počela su i predavanja za roditelje na kojima se prezentiraju rezultati i govori o tim problemima. No odaziv roditelja na sastanke je iznimno slab, od 20 do 25 posto, što je poražavajuće, kaže dr. Kribl. Istaknula je da se čak 85 posto učenika izjasnilo da je njihova obitelj prosječnog materijalnog statusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:02