NA MIROGOJU

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počelo obilježavanje Dana Hrvatske vojske

Izaslanstva su položila vijence u Spomen-parku kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli te ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske predsjednik Hrvatskog sabora i Vlade te izaslanstvo predsjednika Republike u petak su položili vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vijence je položio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom u kojem su bili potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner i Furio Radin.

U Vladinu izaslanstvu, s premijerom Andrejom Plenkovićem bili su i potpredsjednici Vlade ministar Davor Božinović i ministar Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić.

Izaslanstva su položila vijence u Spomen-parku kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli te ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja. Vijence su položili i na grobu prvog predsjednika Franje Tuđmana, na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata - Kenotaf te na grobovima Gojka Šuška, stožernih generala Martina Špegelja, Zvonimira Červenka, Petra Stipetića i generala zbora Imre Agotića.

Vijence je položilo te zapalilo svijeću i izaslanstvo predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, predvođeno savjetnikom predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem. Vijenac je u ime Glavnog stožera OS RH položio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Izaslanstvo predsjednika RH vijence je položilo ispred spomenika Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata, spomenika Glas Hrvatske žrtve - Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te ispred grobnice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U podne svečana akademija u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir"

Obilježavanje Dana hrvatske vojske nastavlja se svečanom akademijom u podne u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Ministarstvu obrane RH.

Održat će se i svečano misno slavlje u Crkvi Mati Slobode u 19 sati koje će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, nakon čega će biti položen vijenac ispred spomen obilježja Sveta Mati Slobode.

Svečani prijam predsjednika Milanovića večeras u Uredu predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović priređuje u 18 sati svečani prijam u Uredu predsjednika, u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

Na svečanosti će Predsjednik uručiti odlikovanja, činove i pohvale pripadnicima Oružanih snaga i bivšim pripadnicima Bojne Frankopan te se prigodno obratiti okupljenima.

S obzirom na vrijeme održavanja prijema i mise prethodnih dana vođene su polemike na relaciji Pantovčak - MORH, odnosno između predsjednika Milanovića i ministra Banožića.

Milanović je izjavio kako svečani prijem u Uredu predsjednika traje dva sata te je moguće da nitko neće moći doći na misu, ustvrdivši kako će onda njega "optužiti da nitko ne može doći". Ministar Banožić je pak uzvratio kako je uvjeren da će crkva biti puna.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a na RSC “Jarun"

Kako je najavljeno iz MORH-a, u ponedjeljak, 30. svibnja na RSC “Jarun” od 10 do 21 sati održat će se Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske te pokazne vježbe pripadnika HV-a, koje će uključivati prelete zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznad Zagreba, detonacije i druge aktivnosti. Generalna proba aktivnosti provodi se danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:18