TITOVO RODNO MJESTO

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kumrovcu obilježen ‘Dan mladosti – radosti‘

‘Zaboravlja se da je za Tita tadašnja Jugoslavija od nerazvijene, primitivne zemlje s mnogo nepismenih postala ozbiljna država‘
Josip Broz Tito
 Boris Kovacev/Cropix

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu, delegacije Krapinsko-zagorske županije, Općine Kumrovec, Udruge Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), obilježile su u subotu 'Dan mladosti – radosti'.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin kazao je da su se ove godine, zbog korone, ljudi u Kumrovcu okupili spontano, kako bi uz druženje i razgovor evocirali sjećanje na Dan mladosti kakav je bio nekad te da se dogovore kako će izgledati ubuduće.

„Dan mladosti – radosti neminovno ima veze s imenom Josipa Broza Tita jer se događa na dan kada se slavio Titov rođendan i zbog toga što je Tito imao poseban odnos prema mladima koji su iznijeli teret narodnooslobodilačke borbe, ali i teret obnove porušene zemlje poslije rata”, kazao je Habulin.

Dodao je da odnos prema mladima danas nije kakav bi trebao biti, zbog čega oni traže svoju budućnost izvan Hrvatske, te istaknuo da aktualna, ali i buduće vlasti imaju veliku odgovornost stvoriti uvjete da mladi ostanu u domovini.

Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito istaknuo je da se često zaboravlja da je za vrijeme Tita tadašnja Jugoslavija od nerazvijene, primitivne zemlje s mnogo nepismenih postala "ozbiljna europska država".

„Jugoslavija je poslije rata imala 80 posto nepismenih, a za 25 godina sve je opismenjeno, proizveli smo kulturnu i tehničku inteligenciju koja je bila na nivou Europe. I to je nešto na osnovu čega nije samo pozicija Tita kao lidera Nesvrstanih bila značajna za ovaj prostor, bila je značajna i država koju je predstavljao”, rekao je Vejnović.

Poručio je da sada treba krenuti u proizvodnju i stvarati nova vrijednost na osnovu onih koje smo živjeli gotovo 20 godina.

Uime Krapinsko-zagorske županije u Kumrovcu je vijenac položio župan Željko Kolar, a 'Danu mladosti-radosti' nazočio je i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:48