SMRT NA ZADATKU

Polaganjem vijenaca obilježena 30. obljetnica pogibije snimatelja HRT-a Žarka Kaića

‘Kaić je svjedočio istinu o ratnim događanjima u Slavoniji, na početku velikosrpske agresije, koja nam je potrebna i danas‘
30. obljetnica smrti snimatelja HRT-a Žarka Kaića 
 Vlado Kos/Cropix

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja "Posljednji kadar" u subotu je u Osijeku obilježena 30. obljetnica pogibije snimatelja Hrvatske radio-televizije Žarka Kaića, kojeg je na novinarskom zadatku usmrtio hitac iz vojnog transportera Jugoslavenske vojske (JNA).

Snimatelj Žarko Kaić (Livno 1948. - Osijek 1991.) poginuo je 28. kolovoza 1991. na zadatku kod osječkog prigradskog naselja Brijest, pokraj tadašnjeg vojnog "poligona C", snimajući prolazak tenkova agresorske JNA, kada je jedan od oklopnih transportera rafalnom vatrom zapucao na ekipu Hrvatske radio televizije (HRT), rečeno je na obilježavanju.

image
30. obljetnica smrti snimatelja HRT-a Žarka Kaića
Vlado Kos/Cropix

Uz članove obitelji Žarka Kaića vijence su, uz ostale, položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, HRT-a, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović istaknuo je kako je HTV-ov snimatelj Kaić svojim radom svjedočio istinu o ratnim događanjima u Slavoniji, na početku velikosrpske agresije, koja nam je potrebna i danas kada, kako ističe, "neki negiraju ulogu Srbije i JNA u ovim događajima".

image
30. obljetnica smrti snimatelja HRT-a Žarka Kajića
Vlado Kos/Cropix

Potrebno nam je i da se podsjetimo da se istina ne može različito interpretirati, a te slike iz Osijeka, Aljmaša i Dalja, svjedok su patnji hrvatskog naroda, ali i odlučnosti hrvatskih branitelja, i to je nešto što ne smijemo zaboraviti, kao ni žrtvu Žarka Kaića, poručio je Janović.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako se na 30. obljetnicu pogibije Žarka Kaića prisjećamo ne samo njegove žrtve, već i žrtve svih novinara, fotografa, snimatelja tijekom Domovinskog rata, čiji je doprinos bio nemjerljiv u širenju istine o obrani Hrvatske.

image
30. obljetnica smrti snimatelja HRT-a Žarka Kaića
Vlado Kos/Cropix

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić kazao je kako je Kaić poginuo prenoseći istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku.

V.d. ravnateljica programa HRT-a Eliana Čandrlić Glibota rekla je kako ovakvim obilježavanjima HRT svake godine nastoji pokazati koliko je tada bila važna borba za istinu, pa i uz najveće žrtve, kao što je bila Kaićeva.

image
30. obljetnica smrti snimatelja HRT-a Žarka Kaića
Vlado Kos/Cropix

Snimatelj Žarko Kaić za HTV je radio 20 godina te napravio niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih snimaka, poput snimaka hrvatskih izbjeglica na početku Domovinskog rata iz Aljmaša i Dalja.

Kaić je dragovoljno pošao u Domovinski rat da bi snimanjem mogao Hrvatskoj i svijetu posvjedočiti istinu o obrambenoj naravi Hrvatske i agresorskoj osvajačkoj naravi velikosrpske JNA koja je kršila sva humanitarna prava i provodila etničko čišćenje radi osvajačkih ciljeva.

image
30. obljetnica smrti snimatelja HRT-a Žarka Kaića
Vlado Kos/Cropix

Ubijen je pucnjem iz vojnog transportera Jugoslavenske vojske prilikom snimanje prolaska tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA. Tom prilikom je teško ranjen HTV-ov tonski snimatelj Dragan Krička, a treći HTV-ov novinar koji se našao pod paljbom, bio je Saša Kopljar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 15:10