AFERA SPICE

Polančec o Sanaderu, Šeksu, Kosor i oslobađajućoj presudi: ‘Nije bilo lijepo biti viđen sa mnom...‘

‘Šeks mi je sugerirao da kažem da su se stvari dogodile onako kako se nisu dogodile, a ja na to nisam pristao‘

Damir Polančec

 Goran Mehkek/Cropix

Najveća korupcijska afera 2009. godine bila je afera Spice. Odvjetništvo je teretilo tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i Upravu Podravke da su novcem Podravke željeli kupiti dionice i postati većinski vlasnici. Vrhovni sud krajem prošle godine sve ih proglašava nevinim.

Damir Polančec sada kreće u novu bitku - tužit će državu, o čemu je prvi izvijestio Jutarnji list. O planovima, ali i kako je bilo živjeti posljednjih 12 godina, razgovarao je s Mislavom Bagom u Dnevniku Nove TV.

- To je slijepa pravda i nije prava pravda, prokomentirao je Polančec i rekao da nisu dogovorili još tužbu. - Tek nakon što primimo pisani otpravak i kada ga proučimo ćemo dogovoriti daljnju strategiju. Nismo dogovorili da ćemo ići s tužbom. Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt. Nisam se još posebno bavio takvom tematikom, dodao je Polančec.

Istaknuo je da je trajalo više od godinu dana "granatiranje medija", posebno nekih koji su dobivali ekskluzivne informacije iz spisa. Smatra da je na taj način rađena, kako kaže, priprema kroz medije. - Iako nisi nikad spreman, nisam bio ni previše iznenađen, priznao je Polančec.

Bago podsjeća da je Polančec bio potpredsjednik Vlade koji je direktno otišao u Remetinec. - Mnoga tadašnja uhićenja su bila prigodničarska, tako i cijeli ovaj proces. Jedan profesionalni tužitelj na osnovi podataka koje je imao, ne bi smio podignuti optužnicu protiv mene, istaknuo je.

Dao je i primjer za naknadu troškova. - Sjetit ćete se da sam bio u pritvoru zbog Podravke, a na druga vrata me se dovelo da me pritvore zbog slučaja HEP/TLM. Kada sam na kraju istrage oslobođen, tužiteljica mi je rekla da imam pravo na naknadu. Za svaki dan u zatvoru, mislim da je bilo 170 kuna, podsjetio je Polančec na što joj je odgovorio da "ako misli da je to pravedno, platit ću 200 kuna pa neka se odmori dva, tri mjeseca u Remetinec".

Napomenuo je da je oko njega bio napravljen sanitarni kordon i kada je bio na slobodi, a kamoli kasnije kada je uhićen. - Nije bilo kontakata. Nisam ih nazivao, niti su mi previše falili. Nisam htio dovesti ljude u neugodnu situaciju jer nije bilo lijepo biti viđen u mojem društvu, priznaje.

Kazao je da se jednom ili dvaput "normalno pozdravio" s Ivom Sanaderom. Kazao je da se o slučaju Ina-MOL može napraviti sedam emisija. - Sve što sam govorio tada, ponovio bih i sada, ne bih promijenio nijednu riječ. Uvijek takve situacije treba riješiti hladne glave, za stolom, smatra Polančec.

Napominje da su se ispoštivale određene preuzete obveze, za Hrvatsku bi bilo bolje nego što je sada. Dodao da je suđenje trajalo gotovo šest godina. - U svakom tjednu po tri dana, devet dana morate dolaziti u Zagreb. Krenete u pola sedam, a vraćate se oko pola sedam navečer. Naravno da ne možete raditi, tko će vas zaposliti ako zna da vas devet dana neće biti na poslu?, prisjeća se Polančec.

Pokrenuo je sam firmu. - Počeo sam se baviti poslovnim savjetovanjem. U početku sam vrlo teško tražio klijente, ali hvala Bogu - preživio sam, ističe Polančec.

Osvrnuo se i na istragu protiv Sanadera. - Na internetu je danas izašla jedna moja izjava koju sam ovjerio s jednim, tada, visoko pozicioniranim članom stranke - gospodinom Šeksom, istaknuo je Polančec, dodajući da se radi o sugeriranju u predmetu rješavanja pitanja bivših radnika Borova srpske nacionalnosti. - Sugerirao mi je da kažem da su se stvari dogodile onako kako se nisu dogodile, a ja na to nisam pristao, kazao je Polančec za Dnevnik Nove TV.

Osvrnuo se i na bivšu premijerku. - Gospođa Jadranka Kosor je napravila prvi kontakt prema meni pa me spojila s gospodinom Šeksom. Nije me ništa tražila. Razgovarali smo o približavanju famoznog povjerenstva u slučaju Ina, da tu svjedočim, da budemo jedni prema drugom nježni, prisjeća se Polančec i podsjeća da je zbog Kosor izbačen iz HDZ-a. - Brzo nakon izbacivanja su krenuli kazneni progoni, ističe Polančec i dodaje da nema želju vratiti se u politiku.

Kazao je da ima "glad i žeđ za moralnom satisfakcijom" i da bi volio da jednog dana netko iz njegove bivše stranke kaže da su pogriješili.

Kazao je da nema savjet po pitanju Gabrijele Žalac i Josipe Rimac. - Nisam tu da dajem savjete, znao sam da kada sam optužen - što jesam i što nisam činio, da sam čist i da ništa nije točno. Nisam činio ništa nemoralno. Ne samo u ovom predmetu, već u 11 postupaka mi se nije na kraju stavljalo na teret da sam sebi nešto priskrbio, osim u Podravki. Tamo sam dokazao da nisam bio na čelu kriminalne skupine, napominje.

Osvrnuo se na svoju poznatu izjavu da je "voda duboka, ali da se ne može u njoj utopiti". Kroz cijeli niz godina, ističe, proživio je katarze. - Nekad sam mislio da neću izdržati. Osjećam s jedne strane moralnu obvezu zahvaliti suoptuženom Zdravku Šestaku. Puno puta kada bih potonuo bi me poticao na borbu i isticao da nismo kriminalci, zaključio je Polančec uz zahvale obitelji i prijateljima koji su bili uz njega, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2023 09:21