NEPOTREBNA STUDIJA

Polančec: Sanader mi je rekao: Riješi to i potroši što manje novaca

Zagreb, 260808.Press konferencija hrvatske Vlade u Banskim dvorima. Damir Polancec, Ivo Sanader, odgovarali su na novinarska pitanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / cropix

ZAGREB - Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade te ministar gospodarstva, u nastavku je suđenja u slučaju isplate pola milijuna kuna odvjetniku Petru Miletiću za nepotrebnu stručno-pravnu studiju, na Županijskom je sudu u Zagrebu direktno optužio bivšeg kolegu i premijera Ivu Sanadera.

- Angažirao me bio Ivo Sanadera te mi je pri tome rekao bio 'riješi to i potroši čim manje novaca' objasnio je Polančec pri iznošenju svoje obrane u kojoj tvrdi da je nije kriv i da je u potpunosti radio u interesu države.

Navodi i kako je sporna studija bila zatražena od vukovarskog odvjetnika Miletića ne bi li mu se obeštetili honorari koje je izgubio jer su nezadovoljni radnici Borova srpske nacionalnosti odustali od tužbe. Srpski radnici, naime, za razliku od hrvatskih, nisu bili dobili otpremnine te im je smanjen radni staž.

- Bio sam dežurni vatrogasac u Vladi tada, zadužen za rješavanje gorućih pitanja - istaknuo je Polančec.

Tijekom prijašnjih ročišta nekadašnji zaposlenik Ureda za odnose s javnošću Vlade, Tomislav Mazal, izjavio je kako je Polančec bio zadužen za 'krizne situacije' te da je imao zadatak riješiti problem tvornice Borovo i njezinih zaposlenika.

Mazal je bio posvjedočio kako je problem izrastao u političku prepreku jer je SDSS zaprijetio vladajućem HDZ-u kako će izaći iz koalicije ukoliko se problem ne sanira. Dodao je kako je Polančec istaknuo da Miletić traži dodatan novac za obavljanje pravnih radnji unutar realizacije sporazuma te da će mu za to dati pola milijuna kuna.

Anto Nobilo, Polančecov odvjetnik, na prošlom je ročištu napomenuo kako je njegov klijent postupao u skladu sa službom, a ne prema vlastitoj kositi.

- Bivši mu je premijer naredio da problem radnika Borova i njezinih srpskih zaposlenika riješi što je prije moguće sa što manje novaca, a Polančec je upravo to i učinio. Sporazumom su bile zadovoljne obje strane - zaključio je Nobilo.

Danas je svjedočio i nekadašnji direktor Borova Mirko Ćavara koji je istaknuo kako je novac za pokrivanje troškova odvjetnika dala Vlada, no da ne zna iz kojeg je razloga Miletiću kasnije isplaćeno još pola milijuna kuna.

Presuda Polančecu očekuje se u današnjim poslijepodnevnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:40