MALI MAESTRO

Polančec svjedočio: U Dalmaciji se ništa nije smjelo bez Sanadera

 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Ključni čovjek za donošenje odluka bio je premijer Ivo Sanader, niti jedna tvrtka u Dalmaciji nije se mogla privatizirati bez Sanaderova znanja - izjavio je danas bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec svjedočeći na Županijskom sudu u slučaju “Mali maestro” u kojemu je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac optužen da je pogodovao poduzetniku iz BiH Svjetlanu Staniću kao zainteresiranom kupcu Dalmacijavina.

Želeći sudu slikovito prikazati utjecaj osoba koje su bile povezane s postupkom privatizacije, odnosno kod koga je uistinu trebalo lobirati, Polančec je na ljestvici od jedan do sto optuženom Gotovcu dao najviše dva.

Tadić i Peronja

Sebi, kao tadašnjem šefu Upravnog odbora HFP-a dodijelio je maksimalno pet, dok je s minimalno 98 ocijenio Sanaderov utjecaj. Polančec je kazao kako je bilo i saborskih zastupnika koji su bili zainteresirani za privatizaciju Dalmacijavina, odnosno izdvojenih pogona i obnove proizvodnje na Hvaru. Pritom je spomenuo Tončija Tadića i Krunu Peronju.

Loš s Gotovcem

Polančec je napomenuo kako se s Gotovcem nije dobro slagao, te da su se u raznim stvarima često razilazili, dok Stanića nije ni poznavao u inkriminirano vrijeme 2007., ali je tijekom svjedočenja više puta ponovio kako se s Gotovcem nije slagao u nizu stvari.

USKOK tereti Gotovca da je pogodovao Staniću da se domogne Dalmacijavina i hotela Bellevue u Splitu, dok je od njega zauzvrat “čašćen” pekom, putovanjem u Monte Carlo i obećanjem poslovne suradnje. Prvo suđenje završilo je oslobađajućom presudom koju je Vrhovni sud ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:59