DRAŽENKA GAČAN

Polančeca i Mimovića nije spojila Podravka nego 'Švica projekt'

Koprivničanka ističe kako u poslovnom odnosu Polančeca i Mimovića nije bilo ništa skriveno ni nezakonito
 Sandra Šimunović/CROPIX

KOPRIVNICA - Nakon Polančecovog uhićenja, zanimanje javnosti pobudila je Draženka Gačan, direktorica koprivničke tvrtke Fia Energy srpskog poduzetnika sa slovenskom putovnicom Ranka Mimovića. Gačan je bila na obavijesnom razgovoru u policiji, a iz ureda tvrtke Fia Energy policijski su istražitelji odnijeli na vještačenje brojne dokumente i informatičku opremu. Zaplijenjeni su joj i svi mobiteli.

- Istražitelje je zanimalo u kakvim sam odnosima s Polančecom, odnosno u kakvim je on odnosima sa tvrtkom Fia Energy. Bila sam viđena u njegovom društvu, a istražitelji su sumnjali da sam mu pomagala u navodnim nezakonitim radnjama. Otad mi je ured zatvoren, ne mogu raditi jer su mi računala oduzeta - ispričala nam je Draženka Gačan objašnjavajući kako poslovne suradnje nje i Polančeca nije bilo.

- Točno je da sam svog direktora Mimovića upoznala s Polančecom, dugogodišnjim prijateljem i školskim kolegom. FIA Energy u Hrvatskoj je radila samo s INA-om od koje je druga firma Fia, koja je registrirana u Srbiji, kupovala ukapljeni naftni plin. Policijski su istražitelji u uredu u Martinovki u Koprivnici pronašli stotinjak naših ugovora s INA-om. U cijelom tom poslu obavljala sam administrativni posao - otkriva Gačan i tumači kako se njezina matična tvrtka FIA, odnosno njen direktor Ranko Mimović, našla u središtu zanimanja javnosti zbog kupnje 10,6 posto Podravkinih dionica.

- Fia Energy, uz posredovanje trgovinom naftnih derivata, bavi se i ulaganjem. Tako su preko Fia grupe strani investitori tražili turistička poduzeća, hotele i odmarališta u koja bi uložili svoj novac. Zadužena sam bila za istraživanje vlasničke strukture, a prikupljene informacije slala sam direktoru koji ih je upućivao investitorima. Prvenstveno ih je zanimalo poduzeće na Visu, Modra špilja, i Helios Pharos na Hvaru koji je u sastavu tvrtke Validus, odnosno bivše varaždinske Fima grupe. Preko direktorice Validusa Marine Bača stupila sam u kontakt i prenijela mišljenje svog direktora da je FIA zainteresirana za kupnju turističkih poduzeća. Otud kreće cijela poslovna suradnja Fia grupe i Validusa te s ostalim tvrtkama s kojima je Validus povezana, pa tako i s Plurisom i tvrtkom Fima Ami koja drži Podravkine dionice - tvrdi Gačan.

- Kapital tvrtke Fia, čije se porijeklo pod povećalom provlači kroz medije, nije srpski. Iza mog direktora stoje zatvoreni talijanski i dijelom švicarski investicijski fondovi. O Mimovićevim aferama u Srbiji ne znam mnogo tako da ih ne bi znala komentirati. Ono što znam je da su u vlasničkoj strukturi Fia grupe zastupljeni strani investitori i nekoliko privatnih osoba koji imaju niz velikih lanaca i trgovina - priča Polančecova partnerica.

- Suradnjom s Validusom Fia je došla do tvrtke Fima Ami koju je Mimović pomoću stranih investitora kupio tako da su kupnjom te tvrtke došli i do Podravkinih dionica. U tom poslu mene jednostavno nema. Niti sam trebala poslužiti kao paravan za prikrivanje kupnje, niti sam trebala biti direktorica Fime Ami, niti su na kraju te dionice moje kako su neki zlonamjernici javno ustvrdili - istaknula je Gačan.

Ranko Mimović podravski je zet. Njegova djevojka Gordana Jovičić je iz Bakovčica, a upoznali su se u Beogradu gdje dulje vrijeme živi i radi. Gordana je pak Draženkina dugogodišnja prijateljica.

- Preko Gordane sam upoznala Mimovića. Najprije neformalno, a kasnije mi je ponudio da radim kod njega što sam prihvatila. Htjela sam prekinuti 21-godišnju monotoniju bankarskog posla. U vrijeme otvaranje tvrtke Fia Energy Koprivnicom su se širile razne priče kako je poslovni prostor Polančecov, a zatim kako je tvrtka njegova. No to, naravno, ne odgovara istini - kazala je.

- Što se tiče sastanaka, nismo se skrivali, nismo imali zbog čega. Javna je tajna da sam s Polančecom i Mimovićem viđena u đurđevačkom hotelu Picok gdje smo se susretali s ljudima iz Fimine tvrtke Validus gdje se pričalo o poslovanju te tvrtke. Polančec je imao sasvim druge poslovne planove koji nisu bili vezani uz Podravku i dionice.

Bio je to dio takozvanog 'Švica projekta' vezanog uz jedno zemljište, odnosno izgradnju jednog turističkog naselja kod Ogulina. Polančeca je samo informativno zanimalo to zemljište i projekt.

Zbog policijske istrage u koju je bila uključena koprivnička tvrtka Fia Energy, direktor Mimović bio je iznenađen i uzrujan, posebno zato što sam i ja privedena na policiju. Nije ga zabrinulo Polančecovo uhićenje jer nismo radili ništa nezakonito, već ga je uzrujalo oduzimanje informatičke opreme i činjenica što privremenim zatvaranjem ureda u Koprivnici posao stoji, a trebali smo zaključiti posao s benzinskom postajom na izlasku iz Pitomače - zaključila je Draženka Gačan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 12:14