AFERA SE RAZBUKTAVA

Polančecova prezentacija o INI: Vrh HDZ-a znao sve o sve oko prodaje INE MOL-u!?

Zagreb, 060611.Na Zupanijskom sudu u Zagrebu danas je pocelo sudjenje za optuzene u aferi Spice.Na slici: Damir Polancec.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Studeni 2008. Predsjedništvo HDZ-a. Prisutni Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Ivan Šuker, Petar Čobanković, Luka Bebić, Andrija Hebrang, Božo Biškupić i Božidar Kalmeta. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec stranačkom vrhu predstavlja materijal pod naslovom ‘INA-MOL, HEP, JANAF, Brodogradnja’ . O HEP-u, Janafu i brodogradnji nema ni slova, ali su zato sva pitanja MOL-ova ulaska u Inu detaljno razrađena.

Riječ je o prezentaciji koja se jučer pojavila na Dnevniku Nove TV i prema kojoj je još toga studenoga 2008. stranački i državni vrh bio upoznat s posljedicama MOL-ova preuzimanja Ine. Štoviše, Polančec se brani tvrdnjom da ništa vezano uz Inu nije dogovarao niti potpisivao bez odobrenja Vlade i predsjedništva HDZ-a. Točnije, užeg kabineta Vlade i stranačkog predsjedništva, u kojem su uglavnom bili isti ljudi. Pred punim sastavom vlade takvu prezentaciju nije održao.

Polančecova je prezentacija iscurila u javnost u trenutku kad je dat nalog za provođenje istrage na temelju dva kaznena djela. Jedno je davanje i primanje mita, u kojem je bivši premijer Ivo Sanader optužen da je od MOL-a dobio 10 milijuna eura kako bi mu prepustio upravljanje Inom. Drugo kazneno djelo je zloporaba položaja, za što se tereti Damir Polančec jer je, tvrdi se, ‘pomogao Sanaderu u zloporabi položaja tako što mu je pomogao u sklapanju štetnih ugovora’. Prezentacija je Polančecova obrana da ne može samo on biti Sanaderov pomagač jer su ‘svi sve znali’.

“Interes MOL-a je da može konsolidirati prihode Ine u svojim poslovnim knjigama”, stoji u materijalu, a to znači da MOL može u prihodima grupe iskazivati i prihode Ine, kao dio prihoda svoje grupe.

“To se može postići na dva načina: da MOL stekne dodatne dionice kupnjom od Vlade RH ili zamjenom manjeg paketa kako bi postao vlasnik više od 50 posto dionica Ine, ili da ima većinu glasova u Nadzornom odboru”. Zamjena manjeg paketa odnosi se na Sanaderove pregovore iz proljeća i ljeta te 2008. o zamjeni dionica Ine i MOL-a. Ideja je bila da Hrvatska da MOL-u 19 posto Ine, a MOL bi Hrvatskoj dao svoje trezorske dionice. Do pregovora o omjeru pod kojim bi se zamjena provela nije se stiglo.

Predsjedništvo je tada, prema tvrdnjama Polančecove obrane, izabralo drugu opciju - da MOL dobije većinu u Nadzornom odboru, a hrvatska je strana dobila petgodišnje pravo veta, što znači da MOL sljedećih pet godina ne može raspolagati dionicama Ine bez suglasnosti Vlade. Dobila je i pravo reotkupa Ininih dionica ako dođe do preuzimanja MOL-a, te pravo prvokupa ako MOL nakon pet godina odluči prodati Inine dionice.

Prema prezentaciji Predsjedništvo je temeljito upoznato i s problematikom preuzimanja plinskog biznisa. U materijalu piše da će cijena tog preuzimanja biti oko 500 milijuna dolara do 2012., a novac će osigurati Ina u vidu robnog kredita.

Na kraju prezentacije spominje se i organizacijska struktura Ine, prema kojoj od 9 članova NO-a pet daje MOL, tri Vlada RH, a jednoga zaposlenici Ine. U Upravi je šest članova - tri mađarska i tri hrvatska, a predsjednik je Mađar čiji je glas odlučujući. Jasno stoji i da članovi Uprave nisu istodobno izvršni direktori nego će uprava birati izvršne direktore za pojedina područja koji će tvoriti Izvršni odbor.

Ova je prezentacija samo prva u nizu kojima će se očito Damir Polančec braniti od nagomilanih optužbi. Doznajemo da su mu prije nekoliko dana istražitelji vratili sva njegova računala sa svim materijalima koji su bili na njima, pa se tako opet domogao svih svojih bilješki i prezentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:06