SRAMOTA U DALMACIJI

Poledajte ruglo koje građanima priječi prolaz plažom, vlasti šute, građani bijesni: ‘Žalimo se, ali nitko ne reagira!‘

Ta ograda postoji otkad sam ja bio dijete, kaže komunalni redar

Ilegalna ograda u Dućama

 /Čitatelj Morskog.hr

Ilegalna ograda postavljena na plaži, protuzakonito priječi prolaz građana pomorskim dobrom u istočnom dijelu Duća na predjelu Duće - Dočine. I tako je, doznaje Morski.hr, već desetljećima.

- Već je nekoliko puta ova problematika objavljivana javno, ali nitko ne reagira - poručuje čitatelj Morskog.hr.

Redakcija Morskog nazvala je komunalnog redara u Općini Dugi rat i pitala ga, zašto ogradu nije uklonio?

- Ako se ne varam, radi se o kampu Galeb. Ako je to ograda od kampa, ona je pod gradom Omišom. Ta ograda postoji otkad sam ja bio dijete. Normalno da ne smije biti tu. Od ograde je sporan dio i tu se sudski sporimo s općinom Omiš, no to je definitivno njihova nadležnost - ispričao im je komunalni redar Općine dugi rat Mario Mikas.

Morski.hr navodi i da je Općina Dugi Rat prije nekoliko godina tražila da se ta ograda ukloni, no, pišu - "ovo protuzakonito ruglo očito čeka da novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kazni odgovorne osobe u čijoj je nadležnošću i ovaj nered."

Komunalna redarka u Gradu Omišu rekla je Morskom.hr da nije nadležna za davanje izjava oko posla kojeg bi trebala raditi, pa ih je uputila na pročelnika.

Posljednja dva dana u više navrata pokušali su doći do pročelnika komunalnog odjela grada Omiša Stipe Žuljević Mikasa, no do zaključenja ovog članka, nije se javio, navode.

"No tko god bio odgovoran, ovi u Dugom ratu, omiški pročelnik i njegov šef, gradonačelnik Omiša, javit će se sigurno ako ih država opali po džepu, što gradskom, što privatnom, kao odgovornoj osobi.

Naime, treba naglasiti da su prema novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama predviđene rigorozne kazne u iznosu od 6000,00 do 130.000,00 eura kaznit za pomorski prekršaj pravnih osoba koje bez pravne osnove propisane ovim Zakonom zaposjeda pomorsko dobro na bilo koji način za sebe ili drugoga.

Članak 204. ovog Zakona predviđa čak i kažnjavanje odgovornih u lokalnoj upravi i samoupravi, pa su tako predviđene novčane kazne u iznosu od 1300,00 do 6000,00 eura ako:

Ne provode nadzor nad ovlaštenicima dozvola na pomorskom dobru radi osiguranja da pomorsko dobro koriste u opsegu i granicama utvrđenim u dozvoli na pomorskom dobru, ako ne održavaju red na pomorskom dobru u općoj upotrebi ili primjerice ako ne štite pravo na opću upotrebu pomorskog dobra i ne poduzimaju sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja!", zaključuje portal Morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:31