EPK 2020

POLEMIKA ZBOG 'KOMUNISTIČKOG DERNEKA': ŠKORO ODGOVORIO MINISTRICI KULTURE 'Zasjela u fotelju s 0 glasova na izborima, pa financira čudne instalacije'

 
Nina Obuljen-Koržinek i Miroslav Škoro
 CROPIX

Nakon što je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala izjavu Miroslava Škora kako je otvaranje Europske prijestolnice kulture bio komunistički dernek koji je financiralo Ministarstvo kulture, poručivši kako on još jednom pokazuje posvemašnje nepoznavanje načina financiranja i organiziranja tog projekta, stigao je i Škorin odgovor.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti.

- Nakon moje izjave o komunističkom derneku na otvaranju EPK u Rijeci, javila se ministrica kulture koja je zasjela u fotelju s nula glasova na izborima. Ministrica bez legitimiteta lamentira na temu mog mladenačkog sviranja gitare prije 35 godina u klubu Muzičke omladine u Osijeku, stavljajući to u ravan s vođenjem ministarstva kulture i financiranjem čudnih instalacija čudnog imena u sklopu jednog europskog projekta.

Ako se ministrici demokracija i kulturna politika svode na davanje 10 milijuna eura hrvatskih poreznih obveznika za glorifikaciju nasljeđa totalitarnog režima i slavljenje zvijezde petokrake pod kojom je razarana Hrvatska, onda definitivno nemamo isti pojam demokracije i hrvatske kulture. Ustvari, suradnja HDZ-ove ministrice i SDP-ovog gradonačelnika ogledalo je budućeg koalicijskog krčmenja države u režiji tih dviju stranaka. Puno proračunskog novca, još više korupcije i krađe i na kraju propali projekt na račun naroda.

Nikoga ne treba čuditi što je projekt 'Rijeka EPK' obilježen nepravilnostima i korupcijom kad ga je "nadgledala" Nina Obuljen Koržinek, ista ona koja kao članica Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra nije reagirala ni spriječila brojne nepravilnosti na koje je ukazao nedavni nalaz Državne revizije o poslovanju HAVC-a. Eto, probali neki istjerati zeca, kad ono - medvjed!, stoji u Škorinoj objavi.

TJERALI ZECA, ISTJERALI MEDVJEDA Nakon moje izjave o komunističkom derneku na otvaranju EPK u Rijeci, javila se...

Posted by Miroslav Škoro on Monday, June 8, 2020

Podsjetimo, ministrica je pozvala Škoru i druge članove Domovinskog pokreta "da prestanu iznositi neistine o ulozi Ministarstva kulture, te da shvate i prihvate da živimo u demokratskoj državi u kojoj je uloga tog ministarstva stvarati poticajne uvjete, osiguravati potpore i pomoć promociji i distribuciji hrvatskih kulturnih sadržaja u zemlji i u svijetu, ulagati u kulturnu baštinu i temeljnu kulturnu infrastrukturu i poticati umjetničko stvaralaštvo.

- Osamdesetih godina kad je gospodin Škoro bio predsjednik Komisije za kulturu Općinskog komiteta omladine u Osijeku političari su se doista bavili osmišljavanjem, a vjerojatno i cenzuriranjem programa pojedinih kulturnih manifestacija. Vjerojatno gospodin Škoro danas nastupa sjećajući se svoje tadašnje pozicije, rekla je u ponedjeljak ministrica kulture za Hinu.

Obuljen je ponovila kako se u demokratskoj državi ministri kulture ne bave odlučivanjem o tome tko će izvoditi kakvu predstavu, tiskati knjigu ili snimati film, već o tome odlučuju umjetnički voditelji ili neovisna vijeća i povjerenstva na koja ministri ne mogu i ne trebaju imati utjecaj.

- Svatko od nas može imati svoje mišljenje o programu Europske prijestolnice kulture. Vlada je osigurala dio sredstva za projekt, ali u osmišljavanju programa grad Rijeka i voditelji projekta bili su potpuno samostalni, pa ako gospodin Škoro ili bilo tko drugi ima o programu svoje mišljenje ili komentar, može ga slobodno uputiti na tu adresu, poručila je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 08:01