ŽRTVA PUCNJAVE

Policajac ranjen ispred Vlade pušten je iz bolnice, ali čeka ga duga rehabilitacija

Bit će potrebne još neke dorade rana, kao i niz manjih postupaka, kaže dr. Zvonimir Puljiz koji je operirao Oskara Fiurija
Oskar Fiuri, koji je osiguravao zgradu Vlade, teško je ranjen u napadu Danijela Bezuka
 Marko Todorov/CROPIX

Oskar Fiuri (31), policajac kojeg je 12. listopada nešto poslije 8 sati teško ranio hicima iz kalašnjikova 22-godišnji Danijel Bezuk ispred zgrade Vlade, gdje je radio na osiguranju, u ponedjeljak je pušten iz bolnice na kućno liječenje. Bezuk je u Fiurija ispalio četiri hica u podlakticu, nadlakticu i tijelo, tri rane su bile prostrijelne, a jedan je metak ostao u tijelu i zbog rizičnosti operacije još mu nije uklonjen.

Komplicirane ozljede

Fiuri je dosad prošao dvije operacije, očekuje ga i duga rehabilitacija. Na snimci koja je objavljena nakon napada vidi se da je Bezuk pucao u Fiurija i nakon što je pao na tlo pa je prava sreća što je preživio i što ga nije pogodilo više hitaca. Nakon što je bio pogođen nekako se uspio odvući do ugla Vladine zgrade, gdje su mu u pomoć pritekli građani, odvjetnik, ali i vozač Hitne pomoći zabočke Opće bolnice. Na tlu su ostali tragovi krvi, a hici iz automatske puške teško su mu ozlijedili kosti ruke, ali su mu kirurzi u KB-u Sestre milosrdnice uspjeli spasiti ruku.

- Operacije su prošle dobro, s time što je riječ o kompliciranim ozljedama lijeve ruke. Za konačni ishod još se trebamo strpjeti, ali očekujemo da će se ta lijeva ruka dobro oporaviti, samo što ga očekuje višemjesečni oporavak - rekao je dr. Zvonimir Puljiz koji je operirao Oskara Fiurija, dodavši da su se prostrijelne rane obrađivale na način ratne kirurgije.

- Bit će potrebne još neke dorade rana, promjena vanjskog fiksatora u unutarnji. Čekaju ga još manji postupci i, naravno, sljedećih mjeseci intenzivna rehabilitacija - rekao je dr. Puljiz.

Psihološka pomoć

Inače, Oskarova majka Gina i otac Branko, kao i brat Angel, radili su ili još rade u policiji, a Oskarov brat Angel također je bio stradao tijekom obavljanja posla kad je metak ispalio njegov kolega. Još dok je bio u bolnici, Oskar Fiuri samo se jednom oglasio za medije kad je poslao poruku da je borac.

Na dan kad je ranjen navodno je trebao raditi netko umjesto njega, ali se bio zamijenio za smjenu. MUP bi se za djelatnika koji je nastradao pri obavljanju posla trebao pobrinuti kako bi dobio svu potrebnu skrb i rehabilitaciju. U slučaju da mu bude umanjena zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova osiguranja i rad u Upravi za posebne poslove sigurnosti, mora mu se osigurati radno mjesto u policijskom sustavu.

Osim zdravstvene skrbi, zbog traume koju je doživio, MUP Fiuriju može osigurati i psihološku pomoć ako je on zatraži ili se procijeni da bi mu mogla biti potrebna, a u MUP-u imaju stručnjake educirane za pružanje te vrste pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:16