ISTRAGA O INCIDENTU

Policajci koji su tukli migrante neće dobiti otkaz? ‘Jedan je zaprijetio svojom snimkom‘

‘Interventna policija je ustrojena poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne zapovijedi‘
 Screenshot/TWITTER/Lighthouse Reports/RTL

Još uvijek traju izvidi o okolnostima pod kojima su tri pripadnika interventne policije PU istarske palicama "tonfama" u Šturliću, na području općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u lipnju tukla migrante, "odvraćajući" ih u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Šteta ugledu policije

Paralelno, na Disciplinskom sudu u Osijeku u tijeku im je disciplinski postupak, potvrđeno nam je iz karlovačkog tužiteljstva, odnosno iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vera Magdić Bižanović, županijska državna odvjetnica u Karlovcu, kazala nam je da su na karlovačkom tužiteljstvu zaprimili dio dokumentacije "vezano za predmet koji je formiran u povodu emitirane snimke u emisiji RTL-ove "Potrage", a "nakon zaprimljenog dijela dokumentacije, Ravnateljstvu policije uputili su dodatni zahtjev za provođenje izvida i prikupljanja potrebne dokumentacije". Kakva će biti njena državnoodvjetnička odluka, odnosno, hoće li ti izvidi rezultirati kaznenim postupkom, ovisi o činjenicama koje će pritom biti prikupljene.

U MUP-u nam kažu da je "disciplinski postupak pred Prvostupanjskim disciplinskim sudom u Osijeku u tijeku, dok su policijski službenici do okončanja postupka udaljeni s dužnosti", potvrđujući da provode izvide u suradnji s državnim odvjetništvom, koji su, podsjećaju, tajni. Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su njihovi, sada već više od mjesec dana suspendirani službenici, radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji zapovijed ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje.

No, doznajemo i neke javnosti dosad nepoznate detalje slučaja, koji se neće naći u policijskim bilješkama. Izvor vrlo blizak istrazi kaže nam da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno čitav incident sveo bi se na to da su policajci službenu odoru okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije, te bi im to bio jedini krimen iz te za policiju nezgodne situacije.

Na ispomoći

- U tom trenutku na mjestu događaja nisu bila samo njih trojica, već je nedaleko bilo dvadesetak ljudi, također policajaca. Ova trojica vidljiva su na snimkama, i oni će podnijeti teret disciplinskog postupka. Ono što javnost možda ne zna, jest to da je Interventna policija ustrojena poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne zapovijedi svojeg nadređenog. Nitko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz, zato što je jedan od njih zaprijetio da i on posjeduje snimke događanja na granici, te kako će u slučaju takvog raspleta slučaja, on objaviti drugu stranu priče, i tako malo jače kompromitirati policijski sustav - kaže nam izvor.

Dvojica od trojice policajaca su iz Istre, a jedan je iz Vukovara, te je u tom trenutku radio u Interventnoj policiji PU istarske, koja je bila na ispomoći.

Udarci palicom i povici: "Go to Bosnia"

Na snimci koju su istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabilježili nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani, može se čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia". Sve je snimljeno u lipnju tijekom osmomjesečnog novinarskog istraživanja, u kojem je ekipa RTL-a sudjelovala s kolegama iz više medija iz nekoliko zemalja. Policijska istraga potom je utvrdila da su doista sudionici tog izgreda njihovi pripadnici iz Interventne jedinice PU istarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2021 08:26