KAKAV PEH

Policajci na tuđem terenu kažnjavali vozače i uzimali novac za sebe, ali su zaustavili - USKOK-ovce!

USKOK je pokrenuo istragu protiv dvojice policajaca zbog sumnje u pokušaj zlouporabe položaja i krivotvorenja isprava

 ilustrativna fotografija

 Nera Simic/Cropix

Protiv dvojice policajaca PU zagrebačka je podnijela kaznenu prijavu a USKOK potom pokrenuo istragu jer se sumnja da je policijski dvojac pokušao zlouporabiti položaj i ovlasti te da su krivotvorili službenu odnosno poslovnu ispravu.

Istražitelji sumnjaju da su policajci stari 36 i 33 godine još lanjskog 30. kolovoza oko 13.30 sati na području Zagrebačke županije, koristeći ovlasti policijskih službenika I. postaje prometne policije PU zagrebačke dok su bili raspoređeni na poslovima auto-ophodnje na području PP Jastrebarsko imali za cilj ostvarivanje nepripadne materijalne dobiti.

Pa su postupajući u toj nakani, navodi USKOK, neovlašteno napustili područje PP Jastrebarsko na kojem su bili raspoređeni, a kako bi prikrili opisano postupanje, prethodno su u I. postaji prometne policije PU zagrebačke službeno vozilo s oznakama policije koje je toga dana za obavljanje službe zadužio mlađi policajac, zamijenili sa službenim vozilom bez vidljivih policijskih oznaka, a koje je u zaduženju imao stariji osumnjičeni kolega. S tim su se potom vozilom odvezli na državnu cestu D-10 na kojoj se u to vrijeme kroz službene evidencije zaduženja nisu mogli locirati.

- Na navedenoj cesti kod izlaza za Vrbovec, okrivljenici su u nakani da vozačima najprije predoče počinjeni prometni prekršaj, a zatim za sebe zadrže novčane iznose naplaćene na ime navodnih kazni za predočeni prekršaj, zaustavili službeno vozilo kojim se koristi USKOK te su od vozačice USKOK-a zatražili prometnu i vozačku dozvolu predočivši joj usmeno da je vozilom upravljala brzinom većom od dozvoljene. Međutim, nakon što su uvidom u prometnu dozvolu utvrdili da su zaustavili službeno vozilo USKOK-a te da se, prema izjavi vozačice, u vozilu nalaze državnoodvjetnički dužnosnici, svjesni da bi tražeći novac otkrili svoje nezakonito postupanje, okrivljenici su od nje zatražili broj mobilnog telefona poručivši joj da će je kontaktirati nakon čega su se udaljili sa mjesta događaja - navodi USKOK u priopćenju.

image

ilustrativna fotografija

Nera Simic/Cropix

Dodaju potom da policijski dvojac prilikom tog navodnog službenog postupanja vozačici nije izdao dokument o počinjenom prekršaju niti su isti stvarno utvrdili. Opisane aktivnosti okrivljenika pobudile su sumnju u zakonitost njihovog postupanja o čemu je USKOK odmah obavijestio policiju.

-Okrivljenici su, radi prikrivanja nezakonitog postupanja u kojem su zatečeni, u pisanom izvješću o obavljanju službe upisali da su tog dana nadzirali brzinu kretanja vozila u mjestima Jastrebarsko, Donji Desinec i Klinča Sela. Upisali su i podatke o vozačima prema kojim su postupali, a takvo izvješće ovjerili svojim potpisima iako uneseni podaci nisu odgovarali istini budući događaj na državnoj cesti D-10 niti u izvješću, zaključuje USKOK, nisu službeno evidentirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:29