STRUČNA ANALIZA

‘Policajci nisu dovoljno pripremljeni za ovakve situacije, postoje neke manjkavosti u obuci‘

‘U situacijama poput ove ugrožen je život. Jesu li policajci koji su uzvratili vatru mogli biti precizniji? To je pitanje obuke‘
Petar Veić
 Ranko Šuvar/Cropix

O tome kako se policajce obučava za reakcije poput one koja se dogodila na Markovu trgu za Jutarnji list analizirao je prof. dr. sc. Petar Veić, predstojnik Katedre za kazneno postupovno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Prof. Veić bio je voditelj radne skupine za izradu prvog zakona o policiji i utemeljitelj Katedre za taktiku policijskog postupanja na Visokoj policijskoj školi.

Kako se policajca obučava da reagira kad netko na njega puca iz vatrenog oružja? Je li u konkretnom slučaju policajac ispravno i pravovremeno reagirao?

- U takvoj situaciji prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima kad je na policijskog službenika otvorena vatra, on može odmah uzvratiti paljbu bez upozorenja kako bi sačuvao vlastiti život. Pritom je primarno onesposobiti počinitelja, a ne ga ubiti. No, gdje će i kako pogoditi počinitelja ovisi prije svega o tome gdje je on usmjerio oružje.

Inače, dokument o osiguranju zgrade Vlade ima oznaku tajnosti. Vjerojatno su ispred Vlade bila dvojica policajaca iako bi bilo primjereno s obzirom na sigurnosno okruženje imati dva prstena osiguranja. Ovaj koji postoji na samom ulazu u zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda i jedan koji bi bio na svim izlazima iz ulica koje se spajaju u Trgu. Nedopustivo je da svatko može doći ispod prozora premijera na samo tri metra od njega bez ikakve trijaže.

Ako želimo sačuvati Markov trg i crkvu Svetog Marka za turističke posjete, moramo imati barem dva ulaza s metaldetektorskim vratima i tjelesno pokrivene sve pristupe trgu, najmanje tijekom radnog vremena institucija koje su tu smještene. To ima cijenu, najmanje 20 policijskih službenika uz postojeće. Pristup Crkvi moguće je osigurati i koridorom. Tijekom radnog vremena izravni doticaj sa zgradama institucija treba ograničiti. To mora biti stručno pitanje, a ne političko.

Kako se policajac obučava u praksi za situaciju ako mu je neka osoba sumnjiva, npr. ako je naoružana? Što on tada može učiniti?

- Da je on policajcu bio sumnjiv i da je to primijetio, mogao mu je izdati zapovijed: "Stani! Digni ruke u zrak! Lezi!" Pritom je policajac mogao izvući oružje, prići toj osobi i uvjeriti se je li naoružana ili ne. U ovoj situaciji vjerojatno se počinitelj približio policajcu i izvukao prikriveno oružje. Psihološki nitko ne može biti koncentriran cijelo vrijeme na takvo iznenađenje.

Je li obuka za reakciju policjaca u ovakvim situacijama odgovarajuća?

- Postoje manjkavosti u situacijskoj obuci, ali to je šire pitanje. U situacijama poput ove ugrožen je život. Jesu li policajci koji su uzvratili vatru mogli biti precizniji? To je pitanje obuke. Odgovore ćemo moći dobiti i iz snimki videonadzora, koje vjerojatno postoje. Bez obzira na "nepreciznost", ne bih upućivao kritike. Isto tako, smatram da je ukupno policijsko postupanje bilo primjereno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54