NESLAGANJE NA POČETKU

Policajci uime svih državnih i lokalnih službenika pregovaraju o kolektivnom ugovoru: Odmah su odbili Vladu!

Vladin pregovarački tim danas je održao online sastanak kojem su nazočili predstavnici brojnih hrvatskih sindikalnih središnjica

Ministar Josip Aladrović

 Damir Krajac/Cropix

Već na prvom sastanku između pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike došlo je do neslaganja između dvije pregovaračke strane.

Vladin pregovarački tim predložio je da se kolektivni ugovori ubuduće sklapaju na dvije godine, a sindikati su to glatko odbili i traže da se i dalje sklapaju na četiri.

Na sastanku koji je održan online sve su ostalo bile pripreme. Dogovoreno je tko će biti u kojem pregovaračkom timu, te dinamika pregovora, a oni će biti jednom tjedno.

Na sastanku, kažu nam u Sindikatu policije Hrvatske, nije bila predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Iva Šušković. Njezin je sindikat izgubio reprezentativnost i bilo je dogovoreno da će biti uključena u pregovore kao savjetnica u Nezavisnom sindikatu djelatnika MUP-a. Međutim, Šušković je podnjela tužbu Upravnom sudu protiv Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti u kojoj osporava njihov zaključak da nisu reprezentativni u kolektivnom pregovaranju. Upravni sud je pokrenuo postupak povodom tužbe i u ponedjeljak je tužbu dostavio na očitovanje Povjerenstvu i policijskim sindikatima. To, međutim, ne utječe na sam proces pregovaranja oko novog kolektivnog ugovora.

- Očekujemo da se kolektivni ugovor, kao i do sada, sklopi na četiri godine, te da nam se poveća plača, božićnica, regres i ostalo. Vlada kao poslodavac je rekla da je turistička sezona bila fantastična, da napredujemo, da nam raste BDP. Budući da je tako, onda nema razloga da to i mi, prije svega policija, carina i pravosudni policajci ne osjetimo i da nam ne budu veće plaće, regresi i božićnice - kaže predsjednik Sindikata policije Hrvatske, Dubravko Jagić.

Nakon sastanka priopćenje je dalo MInistarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a u njemu su naveli sve sudionike.

Tako su uime Vlade na sastanku s predstavnicima sindikalnih središnjica javnih službi bili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

S predstavnicima sindikalnih središnjica državnih službi, uime Vlade sudjelovali su ministar Aladrović, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ante Delipetar.

Uime sindikata javnih službi sudjelovali su Sanja Šprem i Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja, Jadranka Dimić, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Stjepan Toplonjak i Tajana Drakulić, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Anica Prašnjak, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara -medicinskih tehničara, Antun Guljaš, Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Željko Stipić, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, Renata Čulinović – Čaić, Hrvatski liječnički sindikat, Domagoj Rebić, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Tanja Leontić, Sindikat KBC Zagreb, Nada Lovrić i Mirela Bojić, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Vilim Ribić i Matija Kroflin, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:43