SMRT BEBE

Policija istražuje je li na tragičnom porođaju kod kuće u Ivancu bila i primalja

Prema izjavi oca djeteta, njegov je sin rođen u prisutnosti doule, a babica se ne spominje
Majka je hospitalizirana na Odjelu ginekologije Opće bolnice u Varaždinu (na glavnoj fotografiji); slika gore lijevo je ilustrativna
 Željko Hajdinjak/Cropix, Istock

Tko je sve bio nazočan porodu u Ivancu, u kojem je u noći s nedjelju na ponedjeljak rođena mrtva beba, policija još uvijek istražuje. Prema izjavi oca djeteta, njegov je sin rođen u prisutnosti doule, primalja se ne spominje, iako nitko od neslužbenih sugovornika Jutarnjeg iz liječničkih krugova ne vjeruje da se žena visokointelektualnih sposobnosti iz ugledne ivanečke sportske obitelji odlučila rađati bez stručne pomoći.

- I prije 100 godina žene su rađale s babicom - slažu se.

Niti u OB-u Varaždin ne znaju puno više.

- Prema navodima supruga, gospođa je rodila kod kuće u prisutnosti doule, no na nadležnim tijelima je da utvrde pod kojim okolnostima i u čijem prisustvu je rodilja rodila, piše u izjavi koju je potpisao ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić.

Što je, dakle, krenulo po zlu, još uvijek se ne zna.

Ono što se dosad zna, jer je majka u lošem psihičkom stanju na Odjelu ginekologije Opće bolnice Varaždin, jest da se gospođa, kojoj je ovo drugo dijete, odlučila roditi kod kuće, što je sve češća izabrana opcija za porode u zapadnoj Europi.

Prema izjavi supruga i oca, dijete nakon porođaja nije zaplakalo pa je pozvana hitna medicinska pomoć i počela s reanimacijom bebe. U bolnicu su stigli u 7.15, policija je dojavu o tragičnom slučaju primila u 8.20 sati.

- Reanimaciju su nastavili naši pedijatri neonatolozi, no, nažalost, nije uspjela te je proglašena smrt djeteta - kaže dr. Kudelić.

Navodi i da „Opća bolnica Varaždin i Stručni kolegij Službe za ginekologiju nikako ne podržavaju porođaje van bolnice, pogotovo ne pod vodstvom nestručnih osoba jer se kod svakog porođaja mogu dogoditi nepredviđene situacije na koje se odmah mora odgovoriti, a što je moguće jedino u rodilištu“.

Inače, hrvatskim se zakonom ne zabranjuje porod izvan bolnice, ali za to još nije stvoren i zakonski okvir, zbog čega iz udruge Roda za smrt djeteta okrivljuju Ministarstvo zdravstva.

- Porod kod kuće nije ilegalan, ali sve što sustav mora nuditi da bi takav porod bio siguran, on to ne radi. A na koncu se krivnja svaljuje na žene koje ne žele rađati u bolnici - kaže Daniela Drandić iz Roda.

Iz Ministarstva zdravstva, pak, za Jutarnji kažu da "apsolutno razumiju želju za porodom kod kuće", ali..

- Rodilja i dijete u takvim okolnostima izloženi su ekstremnom riziku. Upravo iz tog razloga Zakon o zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj ne omogućava porođaj kod kuće jer se ne ostvaruju svi preduvjeti za siguran ishod. Pozivanje na odgovornost Ministarstva zdravstva i ohrabrivanje javnosti na porođaj kod kuće je, u najmanju ruku, neodgovoran čin jer Ministarstvo ne vidi načina kako organizirati pružanje adekvatne zdravstvene skrbi u tim okolnostima - kažu.

Spominju i slučaj pred Europskim sudom za ljudska prava iz 2018. godine, Pojatina protiv Hrvatske, u kojem je utvrđeno da nema povrede ljudskih prava zbog nemogućnosti asistiranog poroda kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:21