USTAVNI SUD ODLUČIO

Policija je propustila spriječiti nasilje na Prideu u Splitu 2011.

U odluci Ustavnog suda naglašava se da je policija bila dobro upoznata s pripremama za nasilje

Policija je uhitila nekoliko izgrednika tijekom prve Povorke ponosa koja je održana 2011.

 Ante Čizmić/Cropix

Policija nije poduzela sve što je bilo potrebno kako bi spriječila nasilje prema sudionicima Gay pride - Split 2011. koji je uredno bio prijavljen, a znalo se kako će pojedinci i skupine na najavljeni gay pride reagirati nasiljem, a za to je odgovorna Republika Hrvatska.

Odluka je to Ustavnog suda povodom ustavne tužbe kooordinatorice Kontre Sanje Juras, Ede Bulića iz Iskoraka, članice Kontre Nataše Pršir, Nela Pamuković, članice zaklade Astrea za "lezbijsku pravdu" i drugih aktivista koji se bore za prava LGTB osoba.

Oni su se obratili ustavnim sucima smatrajući da su protuustavne odluke redovnih sudova koji su ih odbili sa zaključkom da je policija dobro odradila svoj posao premda se Gay pride 2011. u Splitu morao prekinuti, a dio sudionika je sa fizičkim ozljedama bio evakuiran iz Splita.

S tim stavom sudovi su im pravomoćno odbili i tužbeni zahtjev protiv Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova radi utvrđenja diskriminacije na osnovi spolne orijentacije i naknadu štete od 160.000,00 kuna.

Ustavni sud se nije refereirao na odštetni zahtjev, ali je vrlo detaljno obradio postupanje policije koje je prethodilo Prideu u Splitu, postupanje za vrijeme samog održavanja skupa, događaje koji su se zbili, te ih stavio u korelaciju s ustavnim normama o pravu na javno okupljanje kao i praksom Europskog suda za ljudska prava.

- Uravnoteženje suprotstavljenih interesa, kada je riječ o javnim okupljanjima, može predstavljati velike izazove za državu, pa one stoga moraju imati široko diskrecijsko pravo u odabiru preventivnih i represivnih mjera zaštite javnih okupljanja. Međutim, država pri tome mora birati odnosno koristiti one mjere i metode koje će najmanje ograničavati pravo zaštićeno člankom 42. Ustava odnosno člankom 11. Konvencije - kaže se u ustavnosudskoj odluci.

Ustavni sud je posebno uzeo u obzir da podnositelji ustavne tužbe kao sudionici "Povorke ponosa" nisu bili u mogućnosti održati i dovršiti započeti mirni prosvjed u konkretnom slučaju, te zaključio kako nije bilo poduzeto sve što se trebalo poduzeti kako bi se jamčilo neometano održavanje okupljanja.

- To stoga što je policija bila prethodno dobro upoznata s atmosferom diskriminacije i mržnje kao i pripremama za nasilje prema sudionicima manifestacije, te je pasivno promatrala i tolerirala tjelesno i verbalno nasilje. Pripreme za osiguranje povorke bile su formalizirane i pisano pripremljene, no u stvarnosti, tijekom trajanja manifestacije, osiguranje povorke nije učinkovito provedeno - kaže se u odluci.

- Da policija može uspješno pružiti odgovarajuću zaštitu dokazuje činjenica da su ovakve manifestacije i prije i nakon spornog događaja bile učinkovito štićene, bez prekidanja i bez ozljeda sudionika - zaključio je Ustavni sud i cijeli predmet vratio na ponovno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:07