TRAGEDIJA NA MATURALCU

‘Policija je stigla u 3 ujutro‘: Češki mediji pišu o smrti Hrvata, gotovo identična tragedija dogodila se 2017.

Mladić je preskočio ogradu na balkonu na 5. katu. Najvjerojatnije je htio izvesti ‘parkour trik‘

Arhivska fotografija

 Luxio/Alamy/Profimedia

Nakon što je ovog vikenda u Pragu poginuo 17-godišnji učenik Srednje škole Mate Balote u Poreču, o tome su danas počeli izvještavati i češki mediji.

Podsjetimo, mladić iz Umaga je u Pragu na školskom putovanju pao s petog kata, s visine od dvadesetak metara. Do tragedije je došlo kad je pokušao izvesti parkour trik, akrobatski skok na balkonu noćnog kluba.

- Očevidom je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom katu i najvjerojatnije je htio izvesti ‘parkour trik‘. Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Na žalost, kod tog skoka pao je kroz otvoreni prostor, izjavila je veleposlanica Ljiljana Pancirov.

- Prema prvim informacijama kriminalista, riječ je o nesretnom slučaju, no oni još istražuju te je naložena obdukcija, piše češki Denik pozivajući se na glasnogovornika policije Richarda Hrdinu, koji je rekao da je policija na mjesto nesreće na praški Trg republike došla oko 3 sata ujutro u noći s petka na subotu.

Češki portali pišu i da su detektivi utvrdili da je riječ o nesretnom slučaju i da nitko drugi nije kriv za smrt. Kako je rekla glasnogovornica Jana Poštova, spasioci su barem pola sata pokušavali reanimaciju, no ozljede su bile preteške.

image

Svijeće pred srednjom školom Mate Balote iz koje je poginuli učenik

Goran Sebelic/Cropix

Veleposlanica Pancirov je ranije danas najavila da se očekuje da će obdukcija biti brzo gotova pa bi već od sutra trebalo biti moguće organizirati povratak tijela poginulog mladića u Hrvatsku.

O svemu se danas oglasio i ravnatelj Srednje škole Mate Balote u Poreču, Krešimir Bronić.

- Način i metode izvršenja su još uvijek predmet istrage. Isključuje se krivnja bilo koje druge osobe. Ne znam kada će se tijelo učenika vratiti u Hrvatsku. Još se moraju obaviti neke pretrage kako bi se mogla dobiti smrtovnica. To bi trebalo biti danas okom današnjeg dana. Što se tiče dana žalosti u školi, dali smo učenicima u sklopu svih ovih aktivnosti, da samo predlože što žele. Nisu još rekli što žele, zaključio je ravnatelj.

Nastava je danas ujutro počela uobičajeno, no svi su učenici mogli po potrebi izaći na hodnik ili ispred škole gdje su svom preminulom kolegi zapalili svijeće i donijeli cvijeće.

- Danas u školi nema one forme nastave koja je uobičajena. Ova tri dana učenici kada osjete potrebu da izađu van i da se obrate nekome i da traže podršku kolega, nastavnika, psihologa, mogu u svakom trenutku izaći van. Iako su i učenici i profesori koji su bili na izletu pod velikim stresom, skoro svi su došli u školi danas. Tu i tamo je koja iznimka, uglavnom došli su skoro svi. Biti sam doma i to proživljavati ili biti u okolini koja te podržava su dvije različite situacije. Jedni drugima smo podrška i to tako mora biti, rekao je danas ravnatelj Bronić.

Zbog svega što proživljavaju sutra im dolazi tim za krizne situacije, odnosno psiholozi koji bi trebali pomoći kako učenicima, tako i profesorima.

Češki Denik podsjeća i na sličan slučaj iz 2017. godine, kada je u Pragu, također u padu s nekoliko metara visine, poginuo učenik iz Bilica kod Šibenika koji je također bio na maturalcu. On je tada pao s hotelskog balkona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:59