ANTE FRANIĆ

Policija kazneno prijavila bivšeg SDP-ovca da je lažirao račun za ženin BMW, on tvrdi: ‘To su političke igrice‘

Danas nezavisni gradski vijećnik Ante Franić kazneno je prijavljen prošlog tjedna zbog krivotvorenja isprava

Ante Franić u razgovoru s Josipom Markotićem

 Vojko Basic/Cropix

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita na prošlim lokalnim izborima, a danas nezavisni gradski vijećnik Ante Franić kazneno je prijavljen prošlog tjedna zbog krivotvorenja isprava, piše tportal.

Policija je, kako piše isti izvor, dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila da je koncem 2019. godine Franićeva supruga u Njemačkoj kupila automobil (BMW 1), nakon čega kupnju nije prijavila Carinskoj upravi. Četiri mjeseca kasnije, u travnju prošle godine, sam Franić pojavio se u Stanici za tehnički pregled u Solinu i sa svojom osobnom iskaznicom pokušao registrirati automobil, pri čemu je priložio falsificirani račun.

Time je 's ciljem izbjegavanja prekršajne odgovornosti svoje supruge' doveo u zabludu službenike Stanice za tehnički pregled koji su mu odobrili registriranje automobila na njegovo ime, objavljeno je iz policije.

Franiće je tako kazneno prijavljen za dva kaznena djela - za krivotvorenje isprave, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine zatvora, te za ovjeravanje neistinitog sadržaja, za što mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina.

Na upit tportala u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj potvrdili su, bez navođenja identiteta, da je dovršeno kriminalističko istraživanje te da je kazneno prijavljen 39-godišnjak. Ova informacija, inače, nije se našla u redovitom policijskom biltenu u kojemu se na dnevnoj razini obavještava javnost o značajnijim događajima i dovršenim istragama.

- Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim muškarcem. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenih djela krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja na način da je izradio ili pribavio krivotvoreni račun o kupnji vozila na svoje ime jer treća osoba koja je kupila vozilo 2019. godine nije u roku od 15 dana od izdavanja računa izvršila prijavu nadležnoj carinskoj upravi, a bila je to dužna napraviti. Nadalje, 39-godišnjak je u travnju 2020. godine s ciljem registracije vozila djelatnicima stanice za tehnički pregled uz osobnu iskaznicu priložio krivotvoreni račun o kupnji vozila kao dokaz o vlasništvu istog te je djelatnike stanice za tehnički pregled doveo u zabludu da se radi o originalnom računu. Temeljem dostavljene dokumentacije vozilo je registrirano i izdana je prometna dozvola. Protiv 39-godišnjaka će biti nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava. O svemu utvrđenom bit će izviještena i nadležna Carinska uprava kako bi bila u mogućnosti poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, odgovorili su za tportal iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Ante Franić komentirao je kaznene prijave u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

- Političke igrice u Splitu idu dalje... Moćnici koji su se uzvrtjeli i znaju da ću uskoro prokazati njihove muljaže s gradskom imovinom pokušavaju s ovakvim smiješnim pritiscima utjecati na mene. Što se tiče same navodne kaznene prijevare, ona je bez ikakvog pravnog osnova budući da su vozilo i carinska davanja u cijelosti plaćena s mog bankovnog računa. Navodno krivotvorenje računa kojim se želi prikazati da sam želio izbjeći tisuću kuna kazne nakon što sam vozilo platio 20 tisuća eura je trivijalno i smiješno uopće komentirati, kazao je gradski vijećnik Ante Franić o podizanju kaznene prijave za krivotvorenje isprave te ovjeravanje neistinog sadržaja.

Slučaj je komentirao i Goran Kotur, bivši predsjednik splitskog SDP-a, za vrijeme čijeg je vodstva Franić bio kandidat za gradonačelnika.

- O prijavi sam doznao iz medija, te neću dalje komentirati zbog toga što Ante Franić više nije član SDP-a i na njemu je da se očituje o tome, kratko je poručio.

Ništa rječitiji nije bio ni Damir Barbir, aktualni predsjednik splitskog ogranka socijaldemokrata.

- Ante Franić nije član SDP-a stoga nema smisla davati izjave o ljudima koji nisu članovi naše stranke. Nemam komentara vezano za to, poručio je Barbir, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:47