EPILOG KAOSA

Policija kaznila osam antimaskera ispred škole u Krapinskim Toplicama: Objavili su sve detalje

Javili su i kako je do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno 26 prekršaja
Krapinske Toplice
 Ronald Gorsic/Cropix

Policijska uprava krapinsko-zagorska oglasila se o kaosu koji već nekoliko dana traje ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama, gdje se prossvjednici okupljaju u znak podrške Kristijanu Gaćini koji ne želi da mu sin u školi nosi masku. Iz policije kažu kako je zbog okupljana ispred škole dosad utvrđeno 26 prekršaja te da je sankcionirano osam osoba. Kažu i kako i dalje provode kriminalističko istraživanje.

image
Krapinske Toplice
Ronald Gorsic/Cropix

Policijsko priopćenje niže prenosimo u cijelosti:

- Posljednjih nekoliko dana ispred škole u Krapinskim Toplicama okupljalo se nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija bila nazočna na navedenoj lokaciji. S obzirom da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, sukladno članku 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole.

S obzirom da se okupljanje događalo u blizini odgojno-obrazovne ustanove, odnosno Osnovne škole Krapinske Toplice, policijski službenici izuzetno su obazrivo postupali prema okupljenim osobama, prvenstveno pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama.

Upravo iz tog razloga policijski su službenici snimali i fotografirali okupljanje te su se i na taj način utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba.

Policija je utvrdila počinjenje sljedećih prekršaja:

- jedan prekršaj po čl.6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem),

- pet prekršaja iz 7. i čl. 11. Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno – školska ustanova),

- sedam prekršaja po čl.47. st.2. t.9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru) i

- 13 prekršaja iz čl.16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).

image
Krapinske Toplice
Ronald Gorsic/Cropix

Poslali dopis Centru za socijalnu skrb

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske i nadalje provode kriminalističko istraživanje, a radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba. Ukoliko se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb.

image
Krapinske Toplice
Ronald Gorsic/Cropix

Za sigurnost školskih ustanova odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mjere i radnje provodile u cilju zaštite djece, poručuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 06:54