STIGLE GROZNE BROJKE

POLICIJA KREĆE U VELIKU AKCIJU NAKON CRNOG VIKENDA S NEKOLIKO POGINULIH I GOTOVO 160 OZLIJEĐENIH: Angažirali smo maksimalno raspoloživ broj policajaca

 
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Tijekom proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama dogodilo se 100 prometnih nesreća s nastradalim osobama, dok su u tri nesreće poginule tri osobe, a ukupno je ozlijeđeno 159 osoba, priopćilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo policije.

Stoga će se od ponedjeljka do nedjelje provoditi pojačan nadzor brzine kretanja vozila usklađen s akcijama organizacije TISPOL, dodaje se.

''Pojačane aktivnosti usmjerene su na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. recidivistima'', stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

U kontrolu prometa uključen je maksimalno raspoloživi broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa; uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i ostalo.

Proteklog tjedna policajci PU dubrovačko-neretvanske poduzeli su 964 represivne mjere protiv počinitelja prometnih prekršaja. Pritom su 534 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 36 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 18 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 19 osoba sankcionirano je zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

Najveća novčana kazna izrečena je 33-godišnjem državljaninu Sjeverne Makedonije koji je zaustavljen 6. kolovoza, u 01 i 30 sati u Ulici Iva Vojnovića u Dubrovniku. Vozaču je izmjerena koncentracija alkohola od 2,6 promila, tijekom vožnje je vrludao po cesti, nije se zaustavio na zvučne i svjetlosne signale policije te kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Vozač je, uz optužni prijedlog, doveden na Općinski sud u Dubrovniku gdje je kažnjen novčanom kaznom od 11.400 kuna i 200 kuna troškova postupka te mu je izrečena tromjesečna zabrana upravljanja vozilom B kategorije.

Na području PU šibensko-kninske u proteklom tjednu je protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeto ukupno 380 mjera. Zabilježen je 101 prekršaj nepropisne brzine, 62 nepropisna uključivanja i isključivanja, 24 upravljanja u alkoholiziranom stanju te 47 nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Tijekom vikenda na području PU koprivničko-križevačke sankcionirana su 123 prometna prekršaja. Zabilježena su 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 50 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su tri recidivista koja su počinila ukupno četiri prometna prekršaja, od kojih tri prekršaja upravljanja motornim vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Jurio Ferrarijem po istarskom ipsilonu

U PU istarskoj za vikend je utvrđeno 347 prekršaja, a kontrolirano je ukupno 650 vozača. Iz prometa je isključeno 37 vozača i sedam vozila.

U petak oko 19.40 sati na čvoru Višnjan na istarskom ipsilonu, policajci su kontrolom brzine utvrdili da se 48-godišnjak u Ferrariju njemačkih registarskih oznaka kreće brzinom od 207 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 kilometara na sat. Zbog počinjenog prekršaja, vozaču je određena kazna u iznosu 9.000 kuna, troškovi postupka od 500 kuna, a izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od mjesec dana.

Na prometnicama PU splitsko-dalmatinske tijekom vikenda također su provedene pojačane aktivnosti u prometu, a pritom je evidentirano ukupno 485 prekršaja, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Prometni policajci su sankcionirali 45 vozača zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju, 48 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, a 14 zbog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. Zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje sankcionirano je devet osoba, a pet zbog neregistriranog I tehnički neispravnog vozila, dok su dvojica vozača sankcionirana zbog nepoštivanja zabrane upravljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 19:19