UOČI MARTINJA

Policija najavila pojačani nadzor na cestama: ‘Runda pića stoji koliko i taksi prijevoz do kuće‘

Diljem Hrvatske alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači do 16. studenoga kad se slavi narodni običaj krštenja mošta
 Ilustracija/Boris Kovacev/CROPIX

Alkohol je prepoznat kao jedan od češćih uzroka stradavanja na cestama, a s čašicom više neki vozači posebice su skloni sjesti za volan u vrijeme Martinja pa je policija najavila pojačani nadzor u prometu.

Policijske uprave diljem Hrvatske alkotestirat će sve zaustavljene vozače do 16. studenoga kad se slavi narodni običaj krštenja mošta - Martinje ili Dan Svetog Martina - s obzirom da se u to doba godine povećava rizik da će dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom.

Osim što će alkotestirati sve zaustavljene vozače, prometni policajci nadzirat će brzinu kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima i dječje sjedalice te nepropisnu uporabu mobitela, ali i druge prekršaje koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme akcije policajci će i tijekom dana pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

Za vozače koji odluče popiti pokoju čašicu policija je objavila preporuke, pozivajući ih da u takvom stanju ne sjedaju za volan već da osiguraju alternativni način prijevoza, poput javnog prijevoza ili taksija i iskažu odgovornost prema sebi i svim drugim sudionicima u prometu.

Opcija za vozače pod utjecajem alkohola je da ostave parkiran automobil i do odredišta krenu pješke ili da se u društvu unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag.

Izbjegavati volan 24 sata nakon ispijanja veće količine alkohola

- Vozači razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće, ne dozvolite da postanete crna statistička brojka, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan, imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe, već i sve ostale sudionike u prometu - poručili su iz policije.

Policija savjetuje vozačima da ne sjedaju za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića te da tijekom vikenda i u noćima povećanog rizika voze sporije i opreznije, bez obzira jesu li popili ili nisu.

Prošle godine je u predmartinjskom vikendu policija zaustavila 515 vozača pod utjecajem alkohola, od kojih je rekorder s krapinsko-zagorskog područja vozio s čak 3,37 promila alkohola. Najviše zabilježenih prekršaja, čak 1231, u vikend akciji odnosilo se na prebrzu vožnju, a nakon alkohola najviše kazni naplaćeno je zbog nekorištenja pojasa i nepropisnog korištenja mobitela. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj policija zabilježila 3793 prekršaja.

Dosadašnja statistika pokazuje da se broj prometnih nesreća i stradavanja povećava tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja koje je popraćeno ispijanjem alkohola, izlaskom građana na ulice, putovanjima na godišnje odmore i općenito povećavanjem prometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 11:38