ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Policija nije ni moja ni Pupovčeva, vojska nije Milanovićeva. Anušić? Takve izjave ne dolaze u obzir‘

‘Politiku HDZ-a vodi Predsjedništvo sa mnom na čelu i mi smo formulirali politiku suradnje s manjinama i nastavit ćemo je‘
Andrej Plenković
 Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a ustvrdio da je HDZ već pobijedio na lokalnim izborima u "47 ili 48" jedinica lokalne samouprave jer u njima njegovi kandidati nemaju konkurenciju.

- U 47, 48 jedinica lokalne samouprave nemaju niti protukandidate. HDZ je u njima već pobijedio - rekao je premijer

Dodao je kako se između ostalog radi o gradovima Pakrac, Skradin, Nin i Hrvatska Kostajnica.

- Imamo četiri gradonačelnika, ovo drugo su općine - rekao je Plenković.

Premijer je konstatirao da se na zajedničkoj sjednici razgovaralo o epidemiološkoj situaciji u državi te da se tijekom vikenda i u ponedjeljak dogodila prekretnica u dostavi različitih cjepiva u Hrvatsku.

- Danas su stigle 173 tisuće doza Pfizera. U utorak ćemo održati videokonferenciju za županima i voditeljima županijskih zavoda za javno zdravstvo. Ministar zdravstva (Vili Beroš) napravio je vrlo precizan plan proporcionalne distribucije cjepiva koje će ići na punktove i liječnicima opće medicine. Svakog tjedna u svibnju i lipnju imat ćemo oko 200 tisuća doza različitih cjepiva na raspolaganju - rekao je Plenković

Premijer je rekao da je zadovoljan što Ministarstvo financira provodi povrat poreza.

Plenković je potom rekao da je HDZ spreman za lokalne izbore te da je na tom planu učinio sve što je potrebno.

- Svi kandidati su započeli s kampanjom, a vodstvo stranke dat će im potporu. Očekujemo kvalitetne i pozitivne rezultate - dodao je premijer.

Plenković je potom upitan o incidentu u Borovu.

- Vlada je u nedjelju snažno osudila incident. U ponedjeljak ste vidjeli što je poduzelo Ministarstvo unutarnjih poslova, koliko je osoba privedeno. Smatramo da je to što se dogodilo nedopustivo i neprimjereno - rekao je premijer.

Plenković je rekao da hrvatska policija nije ni njegova ni Pupovčeva te da je predsjednik RH Zoran Milanović svojom izjavom o policiji tu instituciju htio "politizirati" na isti način na koji pokušava politizirati vojsku.

- Policija nije Plenkovićeva ili Pupovčeva, kao što vojska nije Milanovićeva. To su važne institucije, tu nitko nema prioriteta ili ovlasti. One se ponašaju u skladu sa zakonom - dodao je premijer.

Plenković je potom upitan o izjavi Ivana Penave, koji je ustvrdio da je koalicija HDZ-a i Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca kriva za incident u Borovu.

- Penavina izjava je potvrda onoga što ja govorim stalno. Miroslav Škoro izmišljen je kako bi Zoran Milanović došao na vlast. Penava je u tom procesu pomogao Milanoviću da pobijedi. Mene ne čudi da Penava od riječi do riječi citira Milanovićeve izjave. Te nebuloze o nekakvoj trgovačkoj koaliciji između ljudi koji su demokratski dobili mandat i to nakon što su sva tijela HDZ-a snažno potvrdila u drugom mandatu nastavljaju koaliciju sa svim predstavnicima manjina i liberalnih stranaka. Njemu je na pameti samo huškanje i netrpeljivost prema nacionalnim manjinama. Nadam se da će birači na lokalnim izborima prepoznati tko nas vuče nazad, a tko gura prema naprijed - rekao je premijer.

Plenković je rekao da je nazvao osječko-baranjskog župana Ivana Anušića nakon što je ovaj izjavio "da bi bio sretniji da HDZ nije u koaliciji s takvim SDSS-om".

- Nazvao sam ga i rekao mu da takve izjave apsolutno ne dolaze u obzir. Nije Anušić taj koji će komentirati naše koalicijske partnere. Politiku HDZ-a vodi Predsjedništvo sa mnom na čelu i mi smo formulirali politiku suradnje s nacionalnim manjinama i nastavit ćemo je - rekao je Plenković, dodavši da će Anušić uvjerljivo pobijediti na izborima te da mu na tome pomaže i pomagat će, ali da njegova izjava ne stoji.

- Međutim, ono što je dobro, vidim da je i on prepoznao kvalitetu i potencijal potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, dodao je Plenković.

Plenković je također komentirao Milanovićevu izjavu o "mauzoleju neplivaču Šoškoćaninu" na groblju u Borovu.

- Pa ja sam bio uvjeren da je Milanović to dok je bio premijer maknuo - rekao je premijer.

- Kažem vam da sam bio uvjeren da je on to maknuo i da to nije problem. Onda sam se kasnije informirao da nije. Dakle, ono što je mogao promijeniti nije promijenio i svaki njegov komentar nakon toga što je eventualno nešto mogao mijenjati je suvišan, dodao je.

Plenković je rekao da je to u nadležnosti jedinica lokalne samouprave kao komunalna tematika, ali i da Ministarstvo graditeljstva ima radnu skupinu koja radi na tome.

- Kad zakon bude spreman, predložit ćemo ga Hrvatskom saboru, poručio je.

Plenković je potom ponovio stav Vlade da je cijepljenje dobrovoljno te da ona poziva sve građane da se cijepe.

- Vlada je osigurala dovoljno doza za sve koji se žele cijepiti. Svi koji žele, moći će primiti cjepivo. Ako je stav Svjetske zdravstvene organizacije, Europska agencija za lijekove, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska agencija za lijekove kažu da korist od cjepiva prevladava rizik, onda pozivamo građane da se cijepe. Svi koji su razumni trebaju se cijepiti.

Premijer je rekao da oko Zlate Đurđević nema promjene u stavu Vlade, a dodao je da nema informacije o osobama koje su se kandidirale na novom pozivu.

Plenković nije želio komentirati izjave župana splitsko-dalmatinskoga Blaženka Bobana o paljenju filmskog seta u Saloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 20:55