PRIJETILI I VIKALI?

Policija o incidentu kod Korčule: ‘Talijanima je agencija rekla da je otok u privatnom vlasništvu‘

Korčulane je uzrujala priča Slavena Stipkovića, Blaćanina koji je odlučio s obitelji dan provesti na otočiću Pločica
Svjetionik na otoku Pločica
 Andrej Crcek/Alamy/Alamy/Profimedia

Korčulane je uzrujala priča Slavena Stipkovića, Blaćanina koji je odlučio s obitelji dan provesti na otočiću Pločica, smještenom sjeverno od Korčule i poznatom po svjetioniku, javlja Slobodna Dalmacija.

Stipkoviću je, kako je prik kupanje na tom škojiću tradicionalna ljetna zabava, a sada je doživio, kako navodi, dosad nezapamćene neugodnosti od nekolicine Talijana koji su tvrdili, ni više ni manje, nego da je otok njihov!

– Još sam pod stresom, ne mogu se smiriti! Na Pločicu sam došao sa suprugom, prijateljicom i četverogodišnjim djetetom, s barkom dužine pet metara. Privezao sam se kraj navoza koji je izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske za potrebe svjetioničara kako ne bi zauzeo mjesto dostavi potrepština za ljude koji iznajmljuju zgradu "lanterne", udaljenu 300 metara zapadno.

Uzalud se udaljili

Budući da smo primijetili kupače, udaljili smo se 150 metara u suprotnom smjeru kako bismo imali svoj mir. Nakon dvadesetak minuta, jedan je od talijanskih gostiju došao do nas vičući i prijeteći da smjesta odemo jer je otok privatan. Pitao sam ga: "Tko si ti?" On mi je odgovorio: "Vlasnik." – ispričao nam je šokirani Blaćanin.

Nakon otprilike pola sata Talijan se vratio s još četiri sunarodnjaka kako bi odvezali Stipkovićevu barku. Kako tvrdi, Slaven im je s udaljenosti od osamdesetak metara počeo vikati da ne diraju tuđu imovinu, nakon čega su turisti započeli s verbalnom agresijom takvih razmjera da je četverogodišnje dijete počelo panično plakati.

Čim je došao do mobitela, Stipković je pozvao policiju, koja ga je usmjerila na Pomorsku policiju. Kad je pristao na Korčulu, nazvao je Pomorsku policiju, od koje je doznao da su Talijani prijavili njega, i to za neovlašteni dolazak na Pločicu. Talijani su očito unajmili svjetionik, ali netko ih je uvjerio da je otok privatan.

– Ne samo da su nam upropastili izlet, nego mi je dijete umjesto zabave doživjelo traume. Pomorska policija mi se ispričavala, pretpostavljam da agencija koja bukira smještaj u svjetioniku promovira otok kao privatni. Na Pločici se kupam doslovno cijeli život, nikad nisam doživio ovakvu agresiju.

Da ironija bude veća, Talijan koji je prijetio i vikao na mene tvrdeći da je otok njegov, dok mi je prilazio, prošao je preko dijela mrkente na koju je moj pokojni otac prije 60 godina uklesao datum i svoje ime, to je bio dan kad se zbog jake nevere nije mogao vratiti s Pločice na Korčulu. Imamo li pravo živjeti kako smo živjeli generacijama ili ćemo u vlastitoj zemlji postati potlačena manjina? – pita se otočanin.

Detalje i upite o koncesijskim odobrenjima i koncesiji na otočiću Pločica poslali smo Ministarstvu mora, te državnoj tvrtki "Plovput", u čijem je vlasništvu pomorski objekt izgrađen 1887. godine. Odgovore još čekamo, ali poznato je da kopneni prostor širine najmanje šest metara od srednje razine mora predstavlja javno pomorsko dobro i na njemu nije moguće ostvariti pravo vlasništva.

Očitovanje policije

Nakon incidenta na otočiću Pločica u velolučkom akvatoriju, dobili smo i očitovanje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske na naš novinarski upit:

– Na otoku su zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su u izjavi naveli da su od agencije koja im je unajmila apartmane informirani da je otok u privatnom vlasništvu, što im je dalo za pravo pretpostaviti kako na otok ne smije nitko pristupiti, zbog čega su ušli u verbalni konflikt sa spomenutom grupom mlađih osoba, koje su nakon toga napustile taj dio pomorskog dobra.

S obzirom na to da dolaskom na mjesto događaja nije zatečeno narušavanje javnog reda i mira, nije bilo osnove za daljnje policijsko postupanje, međutim, svakako će se provesti izvidi na okolnosti moguće prijevare gostiju o privatnosti otoka, u što ćemo uključiti i druge nadležne institucije – kažu iz PU dubrovačko-neretvanske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:20