RAZRIJEŠENA DRAMA

Policija objavila detalje: Potraga za bombom u avionu u Splitu trajala tri i pol sata, u akciji sudjelovali i psi

Kako doznajemo, riječ je o zrakoplovu češkog avioprijevoznika Smartwings
Zrakoplov iz Praga kompanije Smartwings 

 
 Nikola Vilic/Cropix

>>>NOVO<<< Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je detalje o pretrazi zrakoplova koji je letio iz Splita za Prag, a za koji je dojavljeno da se u njemu nalazi bomba.

- Tri i pol sata trajao je detaljan protueksplozijski i rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtljage nakon čega je otklonjena sumnja u ugrozu, javljaja MUP, njihovo priopćenje prenosimo niže u cijelosti.

- Danas, 25. lipnja oko 13:35 sati zrakoplov češke kompanije na relaciji Prag-Split sletio je u Zračnu luku Split zbog dojave o mogućoj ugrozi. Odmah po zaprimljenoj dojavi u standardni operativni postupak uključene su sve snage koje se inače nalaze u zračnoj luci: policija, vatrogasci i HMP, te je pokrenuta procedura za siguran prihvat zrakoplova i putnika, ali i upućene dodatne policijske snage.

Zrakoplov je sigurno izdvojen na za to predviđenu lokaciju na stajanci, svih 147 putnika i 5 članova posade su napustili zrakoplov i zbrinuti su te je odmah započelo postupanje nadležnih službi na terenu.

Specijalizirani djelatnici Protueksplozijskog odjela PU splitsko-dalmatinske obavili su detaljan pregled zrakoplova i prtljage, uz korištenje tehničkih pomagala te službenih pasa za detekciju eksploziva.

Nakon obavljenih protueksplozijskih pregleda zrakoplova te rendgenskog pregleda prtljage, nije potvrđena ranije zaprimljena dojava o ugrozi zrakoplova te je poslije 17 sati zrakoplov predan kapetanu.

Zračna luka Split je tijekom cjelokupnog postupanja bila otvorena za promet putnika.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, javljaju iz MUP-a.

image


Nikola Vilic/Cropix
image

Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix

Avion dobio dojavu o bombi

Avion koji je iz Praga letio za Split sletio je u Splitu uz obavijest pilota o stanju nužde, potvrdila je za N1 Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Kontrola zračne plovidbe ne objašnjava razloge proglašenja stanja o nuždi, no kako se neslužbeno doznaje, putnički avion koji je letio na relaciji Prag – Split dobio je dojavu o bombi.

Kad je avion ušao u hrvatski zračni prostor stigla je dojava o bombi. Avion je sletio u Zračnu luku Split, a u tijeku je provjera svih putnika.

image

Nikola Vilic/Cropix
image

Nikola Vilic/Cropix

Avion je izdvojen, i sada je u nadležnosti MUP-a koji je potvrdio incident.

- Možemo potvrditi da je zrakoplov na relaciji Prag-Split sletio u Zračnu luku Split te da se sukladno standardnim operativnim postupcima provjerava dojava o ugrozi koju smo zaprimili. Zrakoplov je izdvojen, svi putnici su zbrinuti, sve službe su na terenu. Zračna luka nije zatvorena za promet, poručuju iz MUP-a.

Slobodna Dalmacija saznaje da se radi o avionu češkog avioprijevoznika Smartwings.

- Situaciju je preuzela policija, imamo točno utvrđen protokol. Za sve ostale informacije obratite se MUP-u - rekao je izvor sa splitskog Resnika.

Splitski aerodrom ima razrađene protokole za krizne situacije. Kako je rekao izvor za Slobodnu Dalmaciju, zrakoplov češke kompanije 'Smartwings' je poslan na izdvojenu poziciju, nakon čega su putnici napustili zrakoplov i trenutno traje protueksplozijski pregled.

image

Nikola Vilic/Cropix

Iz Splita su za svaki slučaj upućene dodatne snage policije. Neslužbeno se govori da je riječ o lažnoj uzbuni, međutim policija provjerava avion i tek će na kraju pregleda izvijestiti javnost o poduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama.

Zrakoplov češkog prijevoznika Smartwings, Boeing 737-7Q8, reg. OK-SWW, na letu iz Praga za Split je u zračnom prostoru RH proglasio izvanredno stanje u zrakoplovu (general emergency) te u 13:27 odaslao kod transpondera 7700, piše Avioradar.

Zrakoplov je sigurno sletio na zračnu luku Resnik u 13:50 nakon čega ga je preuzela policija.

image


Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 08:47