JOŠ NISU RAZGOVARALI S NJOM

POLICIJA POTVRDILA: 'ZAPOČELI SMO ISTRAGU NAD ANOM BUČEVIĆ' Kraljica self-helpa u novim problemima nakon što je protiv nje podnesena kaznena prijava

Ana Bučević
 Ana Bučević / YOUTUBE

Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je istragu nad Splićankom Anom Bučević, i to po prijavi Ministarstva zdravstva koja upućuje na moguće nadriliječništvo. Potvrdila je to novinarima Ana Čepić iz Odjela za informiranje Policijske uprave splitsko-dalmatinske ističući kako su "započeli s provođenjem izvida", piše Slobodna Dalmacija.

Na pitanje jesu li istražitelji već obavili razgovor s Anom Bučević, iz policije su odgovorili kako to dosad još nije učinjeno.

Pod povećalo javnosti, a evo sad i istražnih policijskih radnji, Bučević je došla nakon što su iz Ministarstva zdravstva reagirali na otvoreno pismo koje im je uputio poznati psihijatar Herman Vukušić.

On je od ministra Milana Kujundžića zatražio da se provjeri ima li elemenata kaznenog djela u radu Splićanke koja se predstavlja kao motivacijska govornica, a po struci je, inače, profesorica kineziologije.

- Ana Bučević dulje vrijeme u javnosti propagira stil života koji može biti opasan za ljudsko zdravlje, posebno u smislu pogoršanja zdravstvenog statusa oboljelih. Svojim sljedbenicima poručuje da im ne trebaju lijekovi da bi se izvukli iz depresije ili da svoje zdravstvene i ostale probleme, uključujući i depresiju, mogu lako riješiti samo ako to na pravi način žele i - vibriraju (što god da to značilo).

Bilo mi je osobno dovoljno svega sat vremena da na YouTube kanalu Ane Bučević pronađem nemali broj zdravstvenih savjeta potencijalno opasnih po ljudsko zdravlje, kako tjelesno, tako i duševno... Po stavovima koje propagira Ane Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne 'vibriraju' na dostatnoj energetskoj razini, a pravi lijek za sve je 'vortex', svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević.

Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je 'vortex' poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici - napisao je, između ostalog, psihijatar Herman Vukušić u pismu.

Neki dan oglasila se otvorenim pismom i Ana Bučević, a u njemu kategorički tvrdi kako nije nadriliječnica.

- U svom radu nikada niti jednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno. S obzirom na to da sam apsolutno svjesna snage vlastitih uvjerenja, preporučujem sudionicima edukacija da snagom svog uvjerenja potaknu djelovanje lijekova koje uzimaju ili metode liječenja koju koriste.

Nikada, ali baš nikada tijekom mog javnog rada nisam naišla na niti jedan primjer kojem je štetilo osvještavanje o snazi misli, uvjerenja, vibracije, te sposobnosti našeg tijela kao nevjerojatno energetskog sustava da snagom vjere, uvjerenja, misli i emocija pomognemo sami sebi u iscjeljenju.

Željela bih također napomenuti da postoje brojni znanstveni dokazi i priznata istraživanja o tome što smo sve kadri napraviti snagom uma i vlastite vibracije - napisala je Ana Bučević.

Kazne za nadriliječništvo koje se u slučaju Bučević tek treba dokazati, kreću se od jedne godine do čak 15 godina zatvora, i to u slučaju da se dokaže kako je netko nadriliječništvom ozbiljno naštetio bolesnoj osobi ili prouzrokovao smrt svojim savjetima ili tretmanima.

Self-help savjete Ana Bučević, inače, od 2013. godine dijeli putem svog YouTube kanala Safari Duha koji ima preko 200 tisuća pretplatnika. Njezinih 666 objavljenih video zapisa u kojima iznosi svoje životne stavove ima približno 100 milijuna pregleda, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:42